Разноврстан туристички потенцијал Прокупља

У Галерији „Божа Илић“ одржана је промоција туристичких потенцијала Прокупља, која је организована у склопу обележавања градске славе Свети Прокопије. Многобројним посетиоцима, своје потенцијале представили су Туристичко спортска организација, Народни музеј Топлице, Народна библиотека „Раде Драинац“, Удружење грађана „Волимо Јастребац“ и винарија „Доја“ из  Доње Јошанице, надомак Блаца.

Један од иницијатора организовања ове манифестације и  овогодишњи домаћин и колачар градске славе Свети Прокопије, Александар Милановић, каже да је добро што су се на једном месту окупили туристички посленици, како би се грађанима показале све природне лепоте Прокупља и његове околине.

-Прокупље и Топлица поседују огромне туристичке потенцијале који нису довољно искоришћени. Ово је први пут да се организује једна оваква промоција. Наша идеја је да сличне манифестације организујемо и у другим местима Србије, како би са свим природним лепотама и могућностима боравка у Прокупљу и Топлици упознао што већи број домаћих и страних туриста, изјавио је Милановић и додао да се у склопу Удружења „Волимо Јастребац“ налази и етно-село „Кладенац код три букве“ и сеоско газдинство „Зелени рај“ на Грепцу, надомак Прокупља.

Власник сеоског газдинства, „Зелени рај“ на Грепцу, Горан  Миленковић, каже да му је драго, и да је за сваку похвалу, што је организована једна оваква промоција.

-Туризам је развојна грана привреде која окупља велики број субјеката. Прокупље и цела Топлица поседују неограничене могућности за развој свих врста туризма, као што су верски, ловни, вински, спортски и други, изјавио је он и додао да је добро што ће се у Прокупљу поново формирати самостална Туристичка организација која ће на најбољи начин знати да презентује све туристичке потенцијале овог дела Србије.

Директор Туристичко спортске организације, Братислав Лукић, истиче да одмаралиште на Белом Камену, који се налази на надморској висини од 988 метара, туристима и посетиоцима нуди богат садржај.

-Нетакнута природа, непосредна близина опсерваторије са једним од највећих телескопа у Србији, терени за мале спортове, велики избор јела, љубазно особље и срдачни мештани су потенцијали са којима се посетиоци одмаралишта могу упознати, изјавио је он и додао да овде тренутно бораве сликари у склопу Ликовне колоније “Божа Илић“, а да ће своје припреме у одмаралишту  у најскорије време имати и гимнастичари из Ниша и Прокупља.

Сталне поставке Народног музеја Топлице „Топлички устанак“, „Прокупље у 20. веку”, “Архео парк“ у Плочнику, споменик “Гвозденом пуку“ и Галерију „Божа Илић“ прошле године посетило је скоро 2.600 људи.

Директор Музеја, Дарко Жарић, подвлачи да они из године у годину својим садржајним поставкама привлаче све већи број посетилаца.

Међу посетиоцима ове јединствене манифестације, био је и један од главних менаџера фирме „Бизлинк“ у Прокупљу Ван Фан из Тајвана.

-Људи у Србији су срдачни и гостољубиви. До сада сам имао прилику да обиђем цркву Свети Прокопије, Југбогданову кулу, Латинску цркву и друге споменике у Прокупљу. Током зиме боравио сам на Копаонику, где сам научио да скијам, обишао најзначајније споменике културе у Београду и другим градовима у Србији, рекао је он и закључио да ће о свим лепотама Србије и туристичким потенцијалима упознати пословне партнере из многих земаља света.

Промоцију туристичких потенцијала Прокупља, посетила је и члан Градског већа за културу Милица Ерић.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Одбојка и баскет у центру града

Овогодишњи лауреат Плакете Светог Прокопија доктор Драган Милић

Удружење пензионера пружа различите видове помоћи члановима

Још има места на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име