Данас је Преображење

Српска православна црква данас слави Преображење Господње. Тај празник посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Празник Преображења Господњег, који се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, данас обележавају Српска православна црква и њени верници.

Српска православна црква обележава данас празник Преображења Господњег, који је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу.
Преображење Господње је у православљу познато и као љетње Богојављење, јер су се и тада, како пише у Јеванђељу, отворила небеса и зачуо глас Бога Оца – “Ово је Син мој љубезни… њега послушајте”.

Исус, који се преобразио на Гори у присуству Мојсија и пророка Илије, најавио је небеску снагу нове вере и своју улогу Цара над царевима која надилази старозаветне законе и пророке.

На иконама Преображења, које се налазе на сваком иконостасу православних храмова, слика се Господ Исус Христос на Гори окружен светлошћу, са Илијом, Мојсијем и тројицом апостола који уплашени леже на земљи.

Преображење пада увек у време Госпојинског поста, па су зато посне и православне трпезе.

У великом броју православних храмова у Србији, који је посвећен овом празнику, износи се и благосиља нови род грожђа, које се према православном српском обичају, први пут једе на овај празник.

У народу се сматра да је Преображење дан када се посљедњи пут купа у рекама, јер се за овај празник везује и смена годишњих доба.

У народу се обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина, а ноћи су хладније. Такође се веровује да је Преображење последњи дан за купање у рекама.
У народу кажу да се на Преображење преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.

Према веровању, на овај дан не треба спавати преко дана, јер ко данас одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив. Није добро ни да неко плаче, а ни да људи цео дан проведу у кафани, јер ће им кафана прећи у навику и постаће распикуће.

Преображење пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси.

Постоји веровање да се о овом празнику целокупна природа преображава па се каже – преображава се и вода и гора.

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име