У блачком селу Гргуре одржана је манифестација “Село слави шљиву”

У блачком селу Гргуре одржана је манифестација “Село слави шљиву” којој су, поред многобројних грађана Топлице, Крушевца, Ниша и других градова, присуствовали народни посланик у Скупштини Србије, Дарко Лакетић, начелник Топличког управног округа, Небојша Вукадиновић, председник Општине Прокупље Александар Симовновић са сарадницима  и руководства локалних самоуправа из Куршумлије и Житорађе.

Отварајући ову традиционалну привредно-туристичку манифестацију Лакетић је назначио како је она у почетку славила шљиву и била локалног карактера а да је данас прерасла у манифестацију познату и ван граница наше земље.

“Село слави шљиву” данас окупља и окупљаће највише државне званичнике и амбасадоре многих земаља, изјавио је Лакетић  и додао да је ово лепа прилика да се на најбољи начин  промовише и Топлица.

– Промоцијом шљиве у блачкој и вишње у прокупачкој општини показују се потенцијали топличког краја. Ове манифестације треба подићи на још већи ниво. Ово је начин да се заинтересују потенцијални инвеститори у области пољопривредне производње, изјавио је председник прокупачке општине Александар Симоновић додавши да овакве манифестације треба да подстакну воћаре на подизање нових засада под вишњом и шљивом.

Председник блачке општине Зоран Јозић  је подвукао да је шљива бренд топличког краја као и да се овом пољопривредном манифестацијом славе произвођачи и прерађивачи овог воћа.

Он је овом приликом најавио још једну значајну манифестацију која ће се одржати 23. децембра ове године  у Гргуру у част обележавања стогодишњице страдања Косте Војиновића, чувеног команданта Топличког устанка

У богатом културном програму учествовала је позната повечица Неда Украден, доајен позоришта из Бања Луке глумац Добрица Агатоновић-Ага и чланови КУД-а “Драинац” и “Стојан Новаковић” из Блаца.

Многобројним посетиоцима приказан је и петнаестоминутни документарни филм “Гргуре у Топличком устанку”.

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име