Обележена годишњица ослобођења Прокупља у Првом светском рату

Полагањем  венаца на споменик Топличанима палим у ратовима 1912.-1918.године и жртвама у Народном устанку 1917. године обележена је годишњица ослобођења Прокупља у Првом светском рату. Венце на споменик положио је земеник председника Општине Прокупље  Мирољуб Пауновић са сарадницима, представници Топличког управног округа, потомци ратника од 1912.-1920. године Прокупља, СУБНОР-а, српско-француског пријатељства и борачких организација.

Говорећи о ослобођењу Прокупља  у Великом рату  истакнуто је да су на  данашњи дан 1918.године у наш град умарширале јединице Прве српске армије на челу са војводом Петром Бојовићем.

-Топличани и Срби су одувек ценили слободу. Често су кроз историју морали да крваре и гину, како би им се деца у слободи рађала. И те, 1918.године напаћени четворогодишњим ратом народи Топлице и Србије радовали су се слободи. Слобода је и овог пута имала велику цену. Плаћена је животима најбољих синова ове земље, рекао је Пауновић истакавши да је ослобођење Прокупља 1918.године уследило само годину дана након избијања Топличког устанка, светлог примера у оквиру поробљене Европе.

Он је нагласио да смо почетком ове године, на начин достојан јунака страдалих у Топличком устанку, обележили стогодишњицу овог значајног датума када се цела Србија поклонила несебичној жртви Топличана за слободу.

У самом устанку од стране бугарских окупатора убијено је 20 хиљада људи, махом цивила, нејачи, старих, жена и деце.

-Са српском војском пре 99 година у ослобођењу Прокупља учествовали су и делови француске Коњичке бригаде, под командом генерала Огиста Шарла Тренијеа. Србија се у Првом светском рату уписала у ред најславнијих држава света, јер су се њени војници раме уз раме борили са савезницима. Овде су се родили топлички јунаци, припадници Гвозденог пука који су проглашени за најславнију, најодликованију и најхрабрију јединицу, од које су противници страховали, а ми се данас њоме поносимо, рекао је Пауновић.

Председник Општинског одбора потомака радника 1012.-1920.године Прокупља  Јоксимовић Рафајло подвукао је да се традиције хероја ослободиоца Прокупља у Великом рату требају неговати и чувати од заборава.

У културном делу програма учествовали су ученици ОШ “Милић Ракић Мирко” и “Никодије Стојановић Татко”.