Лончар: формирамо тим за бесплатне прегледе дојке на покретном мамографу

Министарство здравља запослиће 10 радиолога и формирати тим који ће у целој Србији организовати кампање бесплатних прегледа дојке на покретном мамографу, с обзиром да се тек трећина жена одазове на редован преглед у домовима здравља, рекао је министар здравља Златибор Лончар на трибини посвећеној Националном дану борбе против рака дојке, преносе агенције и београдски медији.

Митића терете за тешке проневере ?

Златибор Лончар је навео да је прошле године 120.000 жена између 50. и 69. године позвано на редован мамографски преглед дојке, а да се одазвало око 45.000 жена.
С друге стране, министар каже да ће због великог интересовања суграђанки акција бесплатног прегледа на покретном мамографу испред зграде РТС-а биће продужена, док ће сличне акције бити организоване у целој Србији.
“Запослићемо још техничара и десетак младих радиолога који су при крају специјализације, а који ће се бавити само прегледима на покретним мамографима. Суочавамо се са два апсурда јер се жене кампањски односе према здрављу. С једне стране, не одазивају се на редовне прегледе, а не могу да стигну на ред када су у питању акције на покретним мамографима”, напоменуо је Лончар.
Говорећи о борби против опаке болести министар је навео да је обезбеђена најсавременија терапија за оболеле од рака дојке, као и довољан број апарата за радио терапију.

Удружени можемо све!

Како је навео, од 2012. године у 35 општина у Србији у три циклуса прегледано је око 312.000 жена, а код 776 откривена је злоћудна болест.
Вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Радан Џодић истакао је важност скрининга као секундарне превенције од рака дојке и напоменуо да је болест излечива ако се открије у раној фази.
“Важно је да се жене одазову на организован скриниг како би се тумор открио када није опипљив прегледом, али јесте излечив операцијом и додатном дијагностиком. У Србији је тренутно могуће обавити преглед на 42 апарата, а требало би отворити стотинак скрининг јединица да бисмо смањили смртност од рака дојке”, навео је Џодић.

(ВИДЕО) Вучић у Прокупљу отворио нови погон фабрике “Биз линк”, посао за још 450 људи

Поменуо је и бављење спортом и избегавање масне хране, алкохола и цигарета као основне мере у примарној превенцији од рака дојке, са којим се сваке године суочи око 4.000 жена, а готово 1.700 њих изгуби битку за живот. Вршилац дужности директорка Института за јавно здравље “Батут” и шефица Канцеларије за скриниг Верица Јовановић нагласила је да бисмо организованим акцијама скрининга и укључивањем удружења жена које су се избориле са злоћудном болешћу допринели смањењу смртности од рака дојке.
“Према проценама Глобокана пре неколико година на 100.000 жена у Србији њих 22 су губиле битку са болешћу, а према нашим показатељима данас од рака дојке у Србији умре 19 жена на 100.000″‘, навела је Јовановићева.
Она је апеловала на жене које имају између 50 и 69 година да ураде мамографију сваке две године, а ако је у породици било оболелих од рака преглед треба урадити и пре 50. године.

Јовановићева је нагласила да свака жена једном месечно треба да уради самопреглед дојки, а да једном годишње обави ултразвучни преглед.
На трибини додељено је признање за изузетан допринос у борби против рака дојке шефици Одсека за хирургију дојке у Општој болници у Ужицу Маји Гулан, која је и оснивач саветовалишта за жене лечене од рака дојке “Јефимија” и “Европа дона Србија”.
Признање за животно дело за залагање у реализацији бројних акција Фонда Б92 у борби против ове болести и за подизање свести о томе у Србији постхумно је додељено доктору Зорану Ракочевићу.
Национални дан борбе против рака дојке обележава се од 2013. на иницијативу компаније “Авон” и Фонда Б92 уз подршку Министарства здравља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СРЦЕ ХЕРОЈА ЗАУВЕК ЖИВИ! 25 година од погибије Споменка Гостића

СТРАШНО! И Жене у црном напале Вучића: НЕЋЕМО ДА РАЂАМО ЗА СРБИЈУ!

Српска битка о којој се не учи у школама: Војници који су претрчали 32 км под пуном ратном опремом за 5 сати на крају су ПЕСМОМ савладали бројнијег противника

И у Нишу се гласало за председника Русије

Почели радови на изградњи Спомен парка Гвозденом пуку у Прокупљу

Си Ђинпинг: Кина одлучна за крваву битку против непријатеља

Заветници траже отказивање утакмице са тзв. Косовом!

На територији Топличког округа у току припреме за пролећну сетву

ПОДМУКЛА БОЛЕСТ ХАРА СРБИЈОМ Оду лекару због кашља, а онда доживе шок када сазнају истину

Жарић председник Секције историчара Музејског друштва Србије

МАЈКА НАШЛА СВОЈЕ УКРАДЕНО ДЕТЕ У СЕЛУ ОРАШАЦ КОД ОБРЕНОВЦА: Кад сам је видела, знала сам да је моја!

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име