(ФОТО) ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО: Одсецање ушију, набијање на колац, вешање бодљикавом жицом – ово су прве српске жртве терористичке ОВК!

Како време пролази тако бледи и сећање на последње две деценије 20. века када је терористичка банда шиптарских екстремиста окупљена под заставом „Ослободилачке војске Косова“ отпочела свој крвави пир над српским народом на његовој вековној територији.

Етнички мотивисана убиства Срба на Косову и Метохији почела су још осамдесетих година, а деведесетих су дотад, како су тврдили, насумична убиства прерасла у масакре терористичке ОВК. У тренуцима када расту притисци да се Србија одрекне своје територије треба се поново подсетити на то како је заиста стварана тзв. Република Косово. Портал Говори Србија открива имена српских жртава које су прве страдале од руке албанских сепаратиста.

Вучитрн, јун 1982.

Прво убиство Србина на Косову и Метохији које је доспело у јавност је убиство Данила Милинчића, кога су мучки убиле комшије албанске националности. Они су упали на његово имање и пуцали му директно у срце, пред мајком Даницом. Данило је био земљорадник у селу Самодрежна крај Вучитрна. Индикативно је и да је и његов отац убијен на исти начин 1968. године. Данилова мајка Даница ишла је да тражи од Суда правду за убиство мужа, али су је отерали уз „савет“, да бежи са Косова и Метохије и да нема никаква права. А да је предмет њеног мужа „застарио“. Данила је убио Мухамед Мујо Ферат. Његово суђење трајало је неколико дана и сваки пут када је одржавана парница испред суда су били Албанци, који су је пљували и претили убиством. Убиство Милинчића оквалификовао је као: „Убиство из непријатељских побуда према СФРЈ, извршено је са предумишљајем“. Иако је осуђен на вишегодишњи затвор, пресуда никада није извршена.

Усмртио бициклисту, па побегао, а ево шта је полиција нашла у његовом аутомобилу!

Гњилане, мај 1985.

Службеник Дома ЈНА у Гњилану Ђорђе Мартиновић набијен је на колац на својој њиви у засеоку Јаруга, два километра од Гњилана. Иако су постојали сведоци да су то дело извршили Албанци, тадашњи министар унутрашњих послова Стане Доланц на Телевизији Љубљана 1987. године изјавио је да је „случај Ђорђа Мартиновића завршен, да је полиција утврдила да се сам повредио и нема судског процеса“.

Доланц је напад на Ђорђа назвао„првим српским самурајем који је извршио xарикири“. Због исказа сведока о убицама и опису да су на себи имали униформе и ознаке које су касније носили припадници ОВК, сматра се да је ово заправо био први злочин који су починили припадници ОВК као паравојна албанска војска која се у јавности појавила готово деценију касније.

Село Клечка, август 1998.

На подручју Малишева, где је био једно од „утврђења“ ОВК у селу Клечка убијена су 22 цивила српске националности. Њихова тела су спаљена, а током истраге, осим њихових костију, нађене су и чауре од метака, бодљикава жица везана у омчу на којој је пронађен дугачак прамен црне косе и људско ткиво, жица којом је био везан један од пронађених скелета, као и око 14 прострелних рана на спаљеним телима, углавном на лобањама и у једном случају на карлици.

Призрен, јун 1999.

Монаси манастира Светих Архангела, Отац Харитон и Отац Стефан отети су 16. јуна 1999. године. То су учинили терористи ОВК на улици у Призрену. Обезглављено и тешко осакаћено тело оца Хатирона пронађено је у околини Призрена августа 2000. године. Према налазима медицинских истражитеља, остаци Оца Харитона пронађени су на необележеном месту у оквиру албанског гробља села Тусус у близини Призрена. Многи идентификовани налази потврђују да је тело остављено на отвореном након убиства. Остао је само скелет, али су утврђени ломови на неколико ребара и на левој руци. Недостајали су глава и део кичме.

Прслук који је носио био је раскомадан у предњем делу, што указује да је могуће да је утроба била распорена. Ране у пределу срца указују на могућност вишеструких тешких убода ножем, што несумњиво доказује изразито болну смрт. Уз његову одећу пронађена је лична карта и молитвена бројаница. У посмртном извештају који је достављен Међународном суду за ратне злочине потврђује се откидање главе и тешка сакаћења. Починиоци овог несвакидашњег злочина никада нису пронађени.

Припадници Кфора стопирали су и истрагу о страдању јеромонаха Стефана(Пурића)-Будисавачког. У извештајима полиције са терена тада је писало да су војници гледали како су неки људи кроз масу вукли свештеника, како су га пљували, тукли и чупали за браду. Било је то на путу од манастира у Будисавцима (кренуо у продавницу) према Ђураковцу. Најпре је одведен у штаб ОВК у Истоку, потом је заклан и, највероватније, са још неколико Срба, бачен у бунар покојног проте Андрије Поповића, мученика из Другог светског рата. Кфор тада није дозволио да се бунар истражи, нити је до данашњег дана то учињено. За своју браћу из Епархије и за све Србе на Косову и он је мученик и „светац“.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хиландарски монаси бесплатно деле лек против рака: Праве га од отровне биљке Козлац, а ево у чему је тајна!

Влада усвојила предлог лекс специјалиса за градњу ЈЕФТИНИХ СТАНОВА

ДРАМА НА ВОЖДОВЦУ: Пијани Либијци напали комуналце, гурнули полицајку!

Велика част: Патријарх Иринеј служиће литургију у Москви, присуствоваће и Путин

Ево како Свети Василије Острошки кажњава оне који помоћ траже код хоџа и врачара

УХАПШЕН МАНИЈАК СА ТВИТЕРА: Претио смрћу новинарки Тањи Војтеховски, па завршио ИЗА РЕШЕТАКА!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here