Данас је Трнова Петка, ове ствари у кући никако не бисте смели да радите

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Свету преподобномученицу Параскеву, познатију као Трнова Петка.

Овај празник убраја се у летњи циклус женских празника коме припадају и Огњена и Блага Марија. Трнова Петка је живела у 2. веку, а родом је из православне породице која је живела у Риму. Након њихове смрти имање је разделила сиромасима и замонашила се.

Проповедала је Христову веру, која је у то време била забрањена, па је због тога оптужена цару Антонину Пију. Како је и њега исцелила, након чега се крстио, наставила је да мисионари и проповеда хришћанску веру, због чега је око 140. године посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија. Њене мошти су касније пренете у Цариград.

Обичаји на данашњи дан

У спрком народу овај празник се веома поштује. Спада у непокретне, али се на овај дан у неким крајевима прослављају манастирске славе и заветине. Како у календару постоји више светитељки са овим именом, људи често мешају св. Петку, римљанку, која се слави у августу са св. Петком, гркињом, која се слави у октобру.

Данашњи празник нарочито поштују жене, па се избегавају сви тежи послови по кући, или “на руке”, како не би трнуле током целе године.

извор: BKTVNews

фото: SPS.rs

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.