Данас је Свети Пантелејмон: Не пропустите да урадите ОВО!

Српска православна црква данас прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону.

Верује се да су његове мошти, које се чувају у Хиландару, чудотворне као и његова икона. Међу Србима је изузетно поштован.

Свети Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи Измит у Турској) од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије. Као младић, Пантелејмон је учио за лекара. Пришао је свештенику Ермолају који га је не само научио вери Христовој него и крстио.

Бројни су записи о чудотоворним излечењима која се приписују Светом Пантелејмону.

Он је чудотворно излечио слепог човека који је потом прихватио Христову веру. То је изазвало завист лекара који су узалуд тог човека покушавали да излече, а који су потом Пантелејмона оптужили да је хришћанин. Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је то признао.

Пред царем је излечио и човека који је дуго боловао што је многе незнабошце привукло хришћанству. Цар је Светог Пантелејмона ставио на муке, али му се Господ јављао неколико пута и исцељивао га.

Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације. Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Манастир Светог великомученика и целебника Пантелејмона у Лепчинцу, спада у древне светиње тзв. Врањске Свете Горе. Подигнут је у незнаним историјским дубинама у пределу у којем су обитавали и подвизавали се пустиножитељи.

У наше време обновио га је блаженопочивши архимандрит Пајсије Танасијевић (бивши игуман манастира Хиландара на Светој Гори Атонској) који је у њему окупио братство. Од 1998. године ово је женски манстир.

Ово свештено место је од давнина познато и као место многобројних исцељења многоврсних болести и тегоба народних. С обзиром на то да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз сву историју, али и данас, до јавности стижу посведневне информације о чудесним исцељењима која бивају у овој Светињи молитвеним дејством светог Пантелејмона.

Народна веровања

Иначе, ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Такође, ако се спремате за пут, крените. Свети Пантелејмон је био велики путник, а заштитник је свих којима је друм други дом.

У Србији релативно мали број људи овог светитеља слави као крсну славу. Зато, ако се данас два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Спада у огњене свеце, као и Свети Илија и Огњена Марија. Зато није добро радити у пољима, око класја… У народу важи изрека: “Громом бије громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, потпирује Свети Пантелија”.

извор: Srbija Danas

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.