Премијерка Србије Ана Брнабић посетила Прокупље: Подржаћемо изградњу ауто-пута, Индустријске зоне и здравственог центра!

Влада Србије подржаће реализацију три пројекта општине Прокупље, који су веома значајни за грађане Топличког округа. Први је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре- Приштина-Тирана—Драч, други изградња Индустријске зоне, и трећи измештање Опште болнице у зграду Дома здравља, чиме ће ове установе бити спојене у модеран здравствени центар.


Ово је рекла председница Владе Ана Брнабић, која је данас, на иницијативу народног посланика Дарка Лакетића, посетила Прокупље, састала се са председником општине Александром Симоновићем и његовим сарадницима, обишла Дом здравља. Састанку су, поред Лакетића, присуствовали и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, саветник председнице Владе Србије Никола Ерић, државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

-Испред Владе Србије, свима грађанима Прокупља честитам на добијању статуса града јер сте то заслужили. Знам да ћемо сви заједно, Влада Србије и руководство општине, радити на томе да у наредних неколико година подигнемо Прокупље, да оно постане један од водећих градова у Србији. Овај град је био запостављен, у тешкој ситуацији, због непрофесионализма тадашње власти. Актуелна локална самоуправа је наследила дугове од преко 2,5 милијарде динара, вишак запослених. Чак 52 одсто буџета ишло је на плате. Све то је требало исправити, требало је Прокупље подићи на ноге. Данас овај град изгледа много другачије, са стабилним буџетом, долазимо до оптималног броја запослених. Локална самоуправа коначно може да издвоји средства за Општу болницу, Дом здравља, комуналну инфраструктуру. Ту је и Република, да вам помогне, да вас подржи. За санирање неких дугова, из буџетске резерве дали смо преко 140 милиона динара. У последње две, две и по године за Општу болницу и Дом здравља Министарство здравља издвојило је близу 95 милиона динара, нагласила је Брнабић.

Како је премијерка додала, реализацијом наведених пројеката, Прокупље, али и цела Топлица, постаће боље место за живот свих грађана.

-Што се тиче изградње ауто-пута, техничка документација је при крају, и следеће године креће реализација прве фаза изградње, а то је деоница Ниш-Плочник. Изградњом овог дела ауто-пута, биће променењена перспектива овог краја. Кад је у питању други пројекат, у току је процедура добијања парцеле на којој ће бити изграђена Индустријска зона. Овај пројекат вредан је 490 милиона динара, и већ наредне године биће подржан средствима из буџета. Трећи велики инфраструктурни пројекат је измештање Опште болнице у зграду Дома здравља, чиме ће ове установе бити спојене у модеран здравствени центар, на површини од 30.000 квадратних метара. Средства за овај пројекат, вредан 2,5 милијарде динара, биће издвојена из буџета Републике Србије, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, рекла је премијерка Брнабић.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић захвалио се премијерки и делегацији Владе Србије на подршци коју пружају локалној самоуправи, а посебно Марку Благојевићу, директору Канцеларије за управљање јавним улагањима.

-Данас смо разговарали о великим пројектима у чијој реализацији имамо потпуну подршку Владе Србије. Ради се о пројектима који се тичу будућности нашег града и који ће учинити да он постане много боље место за живот свих грађана. Изградњом индустријске зоне и аутопута, Прокупље ће постати привлачно за инвеститоре, што ће обезбедити привредни развој овога краја и отварање нових радних места. То значи да ће млади остати овде, неће напуштати свој град, формираће породице. Други важан пројекат је пресељење Опште болнице у простор Дома здравља. Добили смо сагласност од Министарства здравља за тај пројекат, чија вредност није мала, истакао је Симоновић.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, каже да ће за реализацију пројекта који се тиче пресељења Опште болнице у простор Дома здравља бити уложен велики новац.

-Тај новац неће само бити потрошен него уложен. До сада смо оставили трага у 93 локалне самоуправе. То је посао којим ћемо се бавити све док и последња школа, и последњи вртић, дом здравља не буде обновљен. Бавимо се објектима без обзира на њихову величину или локацију, истакао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

21 КОМЕНТАРА

  1. Баш ми је драго што се Београд интересује и залаже за југ србије, доста смо и ми били грађани другог реда.

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име