СВИЊСКА КУГА ПРЕТИ СРБИЈИ: Смртоносна епидемија на корак од наше земље; ИЗ РУМУНИЈЕ НИ СЕНДВИЧ НЕ СМЕ ДА СЕ УНЕСЕ!

Опасна зараза стигла до границе са нашом земљом, због чега је строго забрањено уношење сувомеснатих производа.У Румунији инспекција већ морала да убије 50.000 заражених свиња.

(ВИДЕО) БИЛО ЈЕ ТО ДАЛЕКО ВИШЕ ОД ОБИЧНЕ ТРКЕ: Дан када је српском спорту учињена НАЈВЕЋА ПЛАНЕТАРНА НЕПРАВДА!

Србији прети епидемија смртоносне свињске афричке куге, једне од најопаснијих заразних болести на свету која погађа животиње. Ова пошаст у нашу земљу стиже из суседне Румуније, у којој су већ морали да убију преко 50.000 заражених свиња, а преносе је инсекти и друге животиње и људи! Болест није опасна по људе, иако су чести преносиоци, али уколико дође до заразе међу животињама, неопходно је њихово уништавање.

СТОЈАН СПАСИЋ ИЗ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ РАЗРЕШАВА НАЈВЕЋУ ДИЛЕМУ СРПСКИХ ВОЗАЧА: Ево шта је технички исправно, а шта неисправно возило!

Пошто је зараза већ стигла у темишварски регион, који је недалеко од границе са Србијом, наше Министарство пољопривреде оформило је Национални кризни центар због огромног ризика од ширења болести. Одмах је донета и одлука да из Румуније у Србију више не сме да се унесе чак ни сендвич, нити било шта што у себи садржи производе од меса!

ШОК-ИНТЕРВЈУ ЛИДЕРА СПС! Дачић: Део СНС руши Вучића!

Алармирани узгајивачи

У Србији за сада није регистрован ниједан случај афричке куге свиња (АКС), али из предострожности Управа за ветерину, Управа царина и МУП предузимају све мере како би спречили уношење узрочника ове болести на територију наше земље.

– Ситуација у суседној Румунији је све гора у последњих месец и по дана, када је забележен велики број жаришта и случајева заразе, што доводи до проширења зараженог и угроженог подручја у правцу према нашој земљи. Алармирани су узгајивачи свиња, ловци, кланице и све надлежне службе. Такође, оформили смо четири регионална кризна центра, који непрекидно прате ситуацију и предузимају потребне мере – кажу у Управи за ветерину.

(ВИДЕО) БУЈИЦА НОСИЛА ЧОВЕКА И КОНТЕЈНЕРЕ! Невероватан потоп на Бановом Брду, вода јурила низ улице и направила ХАОС!

Они упозоравају да постоји велики ризик да вирус ове ове болести у Србију донесу грађани који путују у земље у којима постоје случајеви афричке куге свиња.

– Директним или индиректним контактом са дивљим и домаћим свињама или куповином производа пореклом од свиња, нарочито традиционалних производа (пршут, печеница, кобасице, сланина и др.) зараза се може пренети и у Србију – напомињу стручњаци.

ТАЈНИ НАТО ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ: Тровали нас жутим прахом!

Агроекономски аналитичар Милан Простран каже да свињска куга спада у оне које могу да угрозе читаву земљу и налазе се на списку опасних болести Међународне службе за заразне болести животиња у Паризу.

– Све земље где се појави ова зараза морају одмах да предузму све мере, јер се може начинити економска штета огромних размера! Не постоји вакцина нити лек за болест, а све заражене свиње угину. У случају појаве афричке куге, спроводи се убијање свих свиња у газдинству, а Србија не би имала новца да надокнади штету фармерима, што би довело до огромних губитака – каже Простран.

ВУЧИЋ ПОТВРДИО: СНС ме продао и забио ми нож у леђа

Брзо се преноси

С друге стране, Ненад Будимовић, секретар за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије, објашњава да ова куга није опасна по здравље људи, али је такве природе да се лако шири и животиње се брзо заразе.- Велику улогу у ширењу болести има и сам човек, који може из заражених подручја да унесе неку прерађевину од зараженог меса, или да вирус донесе на обући или гардероби. Такође, један од преносилаца ове болести су и инсекти и дивље свиње – каже он.

ИСТИНА О КОСОВУ, МАРИЈА ЗАХАРОВА: Приштина је црна рупа Европе, на Косову су потрошили МИЛИЈАРДЕ И ДОБИЛИ НИШТА!

Опрез са оболелим животињама

Узгајивачи свиња су позвани да неовлашћеним лицима и незапосленима не дозволе улазак на фарме и да, ако нађу угинулу животињу, одмах обавесте надлежне. – Савет је не прилазити тим лешевима, већ обавестити или надлежну ловочуварску службу или ветеринарску службу, која ће на адекватан начин збринути тај леш да не представља потенцијалну опасност – кажу у Управи за ветерину.

Како препознати заражену свињу

* Појава плаво-љубичастих подручја на телу
* Крварења по ушима, абдомену и задњим ногама
* Исцедак из ока и носа
* Црвенило коже груди, абдомена, репа, и ногу
* Крвави пенушави садржај из уста и носа

Преносиоци свињске куге
* инсекти
* друге животиње
* човек

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТУГА У БЕЛЕГИШУ! ДЕДА ХТЕО ДА СПАСИ УНУКУ ПА СЕ УТОПИО: Несрећни човек није имао руку, али улетео у воду без размишљања!

Прецизна мапа „подељеног“ Копаоника: Када на скијању угледате припаднике КФОР-а, немојте да се чудите

Тачи позвао политичке лидере на Косову да се “уједине” око припајања такозване Прешевске долине

ДЕДА ЂОКА ИЗ НОВОГ САДА ОД ПОШТАРА САЗНАО ДА ЈЕ УМРО: Не знам како преживљавам ово што сам мртав!

(ВИДЕО/ФОТО) НА ДАНАШЊИ ДАН ПОЧЕЛА ЈЕ ЦЕРСКА БИТКА: Једна од највећих и најзначајнијих битака у историји Србије

Прецизна мапа „подељеног“ Копаоника: Када на скијању угледате припаднике КФОР-а, немојте да се чудите

Informer/GovoriSrbija

 

6 КОМЕНТАРА

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име