СУТРА СЛАВИМО ПРЕОБРАЖЕЊЕ: Многи не знају једну битну ствар и скривену поруку овог празника!

Сутра се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. Веома важно је постити на Преображење.

Преображење Господње се слави као један од најважнијих црквених празника. На овај дан се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом.

У цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану.

Овај празник је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Није тешко схватити сврху Преображења.

Ближио се дан Христове муке и он је рекао: „Сви ћете се поколебати“.

Иако им је неколико пута говорио о муци коју ће морати да поднесу, ипак је нејасно и површно у њих улазила спознаја да „Син човечји мора много трпети, да ће бити убијен и да ће ускрснути после три дана“.

Требало је и сам Бог да се јави како би учврстио веру ученика у Христово Божанство. Небо се отворило и зачуо се глас: „Ово је Син мој, Изабраник. Њега слушајте“. Због овога, празник је у православљу познат и као летње Богојављење.

Три ученика били су сведоци каснијег Христовог понижења и мучења. Нису изгубили веру, иако је изгледало да је Бог напустио Христа.

Ипак, Петар га се у страху одрекао, али је након тога горко заплакао, јер је знао кога се одрекао. Схватили су да тако мора да буде. Сетили су се његових речи: „Кад будем подигнут са земље, све ћу људе к себи привући“.

На иконама Преображења, које се налазе на сваком иконостасу православних храмова, слика се Господ Исус Христос на Гори окружен светлошћу, са Илијом, Мојсијем и тројицом апостола који уплашени леже на земљи.

У народу постоји веровање да се о овом празнику целокупна природа преображава. Како се верује, у отвореним водама, рекама и мору, не треба се више купати. Неке породице данас славе крсну славу.

извор : alo.rs/govorisrbija.rs

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име