Славимо Светог мученика Лаврентија: Погледајте у небо вечерас, ако видите овај знак испуниће вам се жеља!

Српска православна црква и верници данас славе Светог мученика Лаврентија архиђакона.

Према предању, овај светац пореклом је из града Албасете у Шпанији, а био је ученик тадашњег архиђакона Сикста.

Када је погинуо папа Стефан, на његово место је постављен Свети Сикст, родом Атињанин, прво филозоф, а касније хришћанин. У то време римски епископи су гинули буквално један за другим, због чега је постати епископ у то време значило и бити осуђен на смрт. Цар Декије био је решен да уништи хришћанство, и папа Сикст је убрзо изведен на суд са своја два ђакона Феликисимом и Агапитом.

Када су их повели у тамницу Лаврентије је рекао папи: “Куда идеш, оче, без сина? Куда, архијереју, без архиђакона твог?”. Папа га је утешио прорекавши му да ће и он поднети још веће муке за Христа, и да ће ускоро поћи за њим.

Заиста, чим су убили папу Сикста и два његова ђакона, Лаврентије је ухваћен. Претходно је привео у ред све своје и црквене ствари. Као ризничар и црквени благајник пренео је све црквене драгоцености у дом удовице Кириакије. Том приликом исцелио је Кириакију од тешке главобоље додиром руку, а слепом Крискентиону повратио је вид.

Бачен је у тамницу и исцелио је од слепила дугогодишњег чувара Лукилија, а затим га је крстио. Пошто Лаврентије није хтео да се одрекне Христа осуђен је на ударање камењем по лицу и ланцем са оштрим зупцима по телу. На крају су га ставили нагог на гвоздену капију и испод њега заложили ватру. Док је горе, Лаврентије се молио и захваљивао Богу, уједно се и ругао цару због незнабоштва.

Мученик Лаврентије предао је своју чисту душу Богу, пошто је осуђен на ударање камењем по лицу и ланцем. Друго предање каже да су га спалили, а да је он у једном тренутку чак рекао: “Ова страна је готова, окрените ме и загризите”. Постоји народно веровање да се баш због тога на овај дан ваља што више смејати.

Међутим, ово није једини обичај везан за овај празник. На његов дан планету обично заспе киша метеора које често називају сузама Светог Лаврентија. Овог свеца славе све вере, а верује се ко год вечерас види звезду падалицу, овај светац испуниће му једну жељу.

У црквеним књигама постоји “Молитва светом Лаврентију”, коју ако данас изговорите, према народном веровању, светац ће за вас учинити немогуће.

“Мученик Твој Господе, Лаврентије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.”

извор: BKTVNews/Maja Podraščanin

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.