У знак сећања на дан када је рођен Драинац

На дан рођења песника из Трбуња Радојка Јовановића 26. августа, (чије уметничко име је Раде Драинац), а три године уочи стогодишњице од објављивања књиге песама „Афродитин врт“, прокупачко Књижевно друштво „Раде Драинац“, кренуло је у поход до родне куће овог великог песника.

КОЦ “Топлица” организује обуку за кројење и шивење одеће

Овај несвакидашњи догађај организован је под мотом „Од Дома културе до Драинчеве родне куће“.

Тројица бициклиста и неколико песника, на дан рођења великог Драинца, посетило је његову родну кућу у Трбуњу, тамо где је, сасвим слободно можемо рећи, почела топличка књижевност.

Почела обука за пружање услуге “Лични пратилац детета” у Прокупљу

Своју прву књигу песама „Афродитин врт“ овај надалеко чувени, али и оспораван песник, штампао је у Прокупљу само у три примерка давне 1921. године.

Тако су симболично у овај поход кренула тројица бициклиста до Трбуња и назад. На 26. август 1899. године, дан када је рођен највећи топлички и један од најзначајнијих српских песника, подсетили су на овај начин Небојша Савић, Јован Стаменковић и Саша Миловановић.

Кукуруз на територији општине Прокупље добро родио!

У Драинчевој родној кући своје и стихове овог великог топличког песника и боема казивали су Зорица Прентић, Тијана Петровић, Ивана Ђурковић, Миливоје Крстић, Драган Огњановић и Милутин Милошевић.

Министар културе уручује Драинчеву награду Власти Младеновићу

Обележавање нове странице топличке културне историје на овај начин, измамило је наду и обећања Дома културе као организатора, али и свих учесника, да ће у наредним годинама, сваког 26. августа, на годишњицу рођења великог Раке Драинца, на пут до његове родне куће у Трбуњу, кренути више поштовалаца његовог лика и дела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈКП “Хамеум”: Санирани кварови у Соколичкој и Београдској улици

Без струје села Игриште, Дрењак, Бресник и Трнов Лаз

МЕГА ПРОЈЕКАТ У ПРОКУПЉУ: ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 2.5 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА!

(ФОТО) Бабин Поток добио асфалт

ТРАГЕДИЈА У СЕЛУ ПОТОЧИЋ КРАЈ ПРОКУПЉА, ГРОМ УДАРИО У ЖЕНУ: СТРАДАЛА НА ЛИЦУ МЕСТА!

(ФОТО) Ђаци из Прокупља, које је локална самоуправа наградила бесплатним летовањем, супер се проводе на мору!

 

1 КОМЕНТАР

  1. lepo je cuvati uspomenu na naseg Raku. Zao mi je sto ove godine tu nema, slobodno mogu reci domara njegove kuce,, sjajnog poznavaoca njegovog dela, coveka koji je uvek tu, zaljubljenika u pisanu rec, naseg i mojeg licnog prijatelja Vitomira Jovanovica ~ Dzugurdu, coveka koga je zadesila strasna tragedija, gubitak cerke a i njemu se zdravlje mnogo pogorsalo, pa da mu pozelimo oporavak, da narednih godina bude tu kao cuvar lika i dela Rakinog.

    Pisci i ostali koji tu dolaze znaju o cemu pisem, zato, Vito druze cekamo te ovde u Rakinom domu, da nam pricas o tvojem Raki i recitujes njegove pesme.

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име