Испитује се квалитет земљишта у Топличком округу

Институт за земљиште из Београда на територији општине Прокупље реализује пројекат под називом “Контрола квалитета земљишта и присуства неорганских загађивача у пољопривредном земљиштву и утврђивање квалитета воде за наводњавање“. Овај пројекат, који финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, спроводи се у све четири општине Топличког округа.

Симоновић: Драги ђаци Прокупља, срећан вам полазак у школу!

Радове на испитивању квалитета земљишта у селу Тулере посетио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић са сарадницима.

-Изузетно је значајно и важно што ћемо од стране реномиране научно-истраживаче установе из Београда у најскорије време добити резултате квалитета пољопривредног земљишта као неотуђивог и најдрагоценијег природног добра. Овај пројекат који се спроводи на територији прокупачке општине има, поред осталог, за циљ да се утврди генеза и класификација земљишта, хемијска, физичка и микробиолошка анализа, загађеност земљишта и други параметри битни за производњу воћарстких, повртарских и ратарских пољопривредних култура, изјавио је Пауновић додавши да ће се током реализације пројекта испитати и присутност и садржај тешких метала и других штетних материја.

(ВИДЕО/ФОТО) ВЕЛИКА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА! УХАПШЕНИ ЧЕЛНИЦИ ОПШТИНЕ БЛАЦЕ!

Према његовим речима, након добијања анализе земљишта и вода за наводњавање, пољопривредницима ће се дати савети како да побољшају квалитет свог земљишта, ако је то потребно, како и које количине минералних ђубрива да користе, које културе да саде на појединим парцелама и које системе наводњавања да употребе.

Пауновић је подвукао да примена стручних савета и нових технологија доприносе повећању квалитета и продуктивности и смањењу трошкова у производњи.

Најбољи ђаци стигли у Дом ученика Прокупље

Миле Николовски из Института за земљиште наглашава изузетан значај овог пројекта за пољопривреднике и локалну самоуправу.
-Један од основних циљева пројекта јесте да се утврди контрола плодности и исхране биља, микробиологија земљишта и микробиолошких ђубрива, загађеност и оштећење земљишта, проучи утицај ђубрива на принос и квалитет пољопривредних култура, као и промена хемијских особина земљишта, рекао је он и нагласио да ће се резултати испитивања знати у најскорије време.

Земљиште за анализу стручњаци београдског Института узимали са са парцеле младог регистрованог пољопривредника Ивана Шутановца у Туларима.

ЈКП “Хамеум”: Квар у Пасјачкој улици

-Први резултати анализе, која се вршила у дубини од два метра, говоре о изузеном добром квалитету земљишта које спада у прву категорију. Уз квалитетну воду и правовремено наводњавање, примену нових технологија и научних достигнућа на локалитетима овог дела прокупачке општине могу се производити многе пољопривредне културе, изјавио је Николовски.

Пољопривредник Шутановац је истакао да ће му, након извршене анализе, добро доћи савети еминентних стручњака.

-Сваком пољопривреднику је циљ да уз примену нових научних достигнућа смањи трошкове производње, повећа квалитет производа и родуктивност, рекао је он и захвалио се локалној самоуправи што су изабрали његову парцелу за испитивање земљишта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руководство Општине Прокупље посетило прваке ОШ “Милић Ракић Мирко”: Будите вредни и добри ђаци

ЈКП “Хамеум”: Квар на водоводној мрежи у Појатској улици

Општина Прокупље припремила поклоне за прваке

Mozzart донирао дресове рукометашима Топличанина

МЕГА ПРОЈЕКАТ, ВЕЛИКА РАЗВОЈНА ШАНСА ЗА ПРОКУПЉЕ: ГРАДИ СЕ НОВА ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НА 16 ХЕКТАРА ПОВРШИНЕ!

МЕГА ПРОЈЕКАТ У ПРОКУПЉУ: ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 2.5 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА!

ЛЕКАРИ НАСИЛНО ПОРОДИЛИ ПОВРЂЕНУ ТРУДНИЦУ, БЕБА ПРЕБАЧЕНА У НИШКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР!

САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА У ГОРЊОЈ СТРАЖАВИ, ПОВРЕЂЕНА ТРУДНИЦА!

САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА У ПРОКУПЉУ, ЈЕДНА ОСОБА ТЕЖЕ ПОВРЕЂЕНА!

(ФОТО) ПСС Прокупље подржала манифестацију “Дани шљиве” Блаце

У недељу сви у Блаце, састају се ОФК Топличанин и ФК Јастребац

Дом здравља Прокупље: Нагле промене времена сметају свима

У знак сећања на дан када је рођен Драинац

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име