Са Косова отишло више од 400 људи у редове Исламске државе! Извештај Американаца показао ПРАВО СТАЊЕ СТВАРИ

Са територије Косова у Сирију и Ирак су прошле године отишле 403 особе, са циљем да се боре у редовима Исламске државе и Ал-Нусра Фронта, а погинуло их је 74, наводи се у извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

Невиђена БАХАТОСТ судских извршитеља: Самохраној мајци БЛОКИРАЛИ алиментацију због неплаћеног рачуна

Према подацима Стејт департмента, на Косово се вратило 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама.

У извештају се такође оцењује да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, преноси Глас Америке.

Наводи се да у Србији током 2017. године није било терористичких напада и да је ниво активности у вези с регрутацијом бораца за Исламску државу био низак.

ШОКАНТНО! Децу у Србији би да кљукају “КАПИМА” и лековима за смирење, РОДИТЕЉИ У ПАНИЦИ!

Косовска Митровица, Фото: Профимедиа

Полицијским возилом ударио девојчицу на пешачком прелазу у Нишу

Највеће претње од тероризма у Србији, према подацима из овог извештаја, остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије, повратак страних терористичких бораца и радикализација.

У извештају се наводи да је влада у Београду предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње с међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности.

У извештају се напомиње и да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма.

Када је реч о правосуђу, спровођењу закона и безбедности граница, у извештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, али да је напредак земље у тој области постојан.

Генерал Диковић ОТВОРИО ДУШУ: Открио како му теку пензионерски дани, а једном изјавом све ОДУШЕВИО

Истиче се чланство Србије у организацијама, чији је циљ супротстављање финансирању тероризма и прању новца, али и стратегија у борби против насилног екстремизма, у којој велику улогу има неколико министарстава, укључујући Министарство унутрашњих послова, културе и информисања, образовања, омладине и спорта.

Исламисти, Фото: Профимедиа

Србија је, такође, укључена у ограничену регионалну и међународну сарадњу о антитерористичким питањима, додаје се у извештају, у којем се указује и на сарадњу са Интерполом и Европолом, билатералне програме сарадње у обезбедивању граница с Бугарском, Мађарском и Румунијом и слично гранично партнерство са БиХ и Хрватском.

Кинези нам шаљу СОФТВЕР помоћу кога ћемо бити убедљиво НАЈВЕЋА ВОЈНА СИЛА на Балкану!

– Српске агенције у овој области рутински сарадују и са Албанијом, Косовом, Македонијом и Црном Гором – закључује се у извештају о Србији.

Регион
У извештају Стејт департмента обрађени су и подаци за територију БиХ и Македонију.

Када је реч о БиХ, у извештају се истиче да је та земља наставила да повећава своје антитерористичке капацитете у 2017, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови.

– Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, док екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, а што се тиче рехабилитације и дерадикализације, није начињен велики напредак – оцењује се у извештају.

За Македонију се истиче да је сарађивала са САД у антитерористичким напорима, као и да је, такође, чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе.

Џихадиста Фото: Профимедиа

ДОЛАЗИ НАМ И СНЕГ?! Драстична промена времена: Очекује нас велико ЗАХЛАЂЕЊЕ

Македонске власти су процениле да припадници и симпатизери Исламске државе одржавају присутво у тој земљи, а Министарство унутрашњих послова и обавештајна агенција процењују да је најмање 150 македонских држављана путовало да се прикључи терористичким групама у Сирији и Ираку, истиче се у извештају.

Како се додаје, од њих, 30 је убијено, 40 је и даље у тим зонама, док се 80 вратило кући у Македонију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПУТИН ИЗЈАВОМ О РУСКОМ НАОРУЖАЊУ ПАТОСИРАО ПРОТИВНИКЕ: Оно што сада имамо је јаче од наших непријатеља, НОВО ОРУЖЈЕ ЈЕ ВЕЋ У ПЛАНУ

Лазански потврдио: Србија се наоружава и послао комшијама поруку због које дуго, дуго, неће спавати (ВИДЕО)

Љубав је СВЕ САВЛАДАЛА: Венчали се мали људи из Ниша! Речи Слађане и Горана ТОПЕ СРЦА (ФОТО)

(ВИДЕО) ВЕЛИКО ЧУДО У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ: Мајка се молила док јој је син био у коми, истог тренутка дечак је отворио очи!

ШИПТАРИ ПОНОВО ПРЕТЕ КРВОПРОЛИЋЕМ! Кадри Весељи: Јуриш на Ниш!

СТОМАЧНИ ВИРУС ХАРА СРБИЈОМ: Коси малишане, али ни старији нису имуни! ОВО СУ СИМПТОМИ

ГОВОРИЛИ СУ ДА ИМА СТОМАЧНИ ВИРУС ИЛИ ДА ЈЕ ПОЈЕО НЕШТО ПОКВАРЕНО! Огњена (8) је сепса убила за 2 недеље, а лекари га упорно враћали кући

ОТВОРЕНИ СУКОБ – МИНИСТАР ОДГОВОРИО ЖЕЉКУ МИТРОВИЋУ!

извор: SrbijaDanas

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here