Титови кредити Србима још увек стоје над главом: Дуг државе је 1978. био скроман, А ОНДА ЈЕ ПОЧЕО ДА РАСТЕ

Зајмове су одобравале међународне финансијске институције, а кредити су првенствено ишли на потрошњу, подизање стандарда, плата и пензија.

СИГУРНОСНЕ КАМЕРЕ СНИМИЛЕ ХОРОР У НИШУ: Појавиле се и две страшне теорије смрти мале Исидоре коју је убио ауто

За разлику од Срба, којима и ове године на наплату стижу стари дугови, Хрвате и Словенце више не боли глава због кредита које су узимали за време Тита.

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу, који су бившим републикама СФРЈ одобравали кредите седамдесетих и осамдесетих, исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу, рату од 78 милиона, годину дана касније. Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци, потврђују у Хрватској народној банци.

Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године, потврђују у тамошњој централној банци.

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ У ЊУЈОРКУ! Пацолију се због ГНУСНЕ ЛАЖИ смеје цео свет: Пришао нам је током паузе…

Потресне речи несрећног оца девојчице коју је убио комби у Нишу: Где год погледам, видим Исидору, отишла је срећна у школу у новим патикицама и није се вратила

– Суседи су своје дугове отплатили на време. Срби истовремено и даље плаћају данак. На име ових кредита годишње у просеку из буџета издвајамо око 250 милиона евра. Само у овој години доспело је 338 милиона евра кредита које смо као чланица СФРЈ узимали пре 40 и више година. А били су то изузетно скупи зајмови, камата је била фиксна и износила је близу седам одсто годишње. Србија је зајмове толико плаћала у време највеће кризе од 2008. до 2011 – наводи извор.

(ВИДЕО) У ЗАДРУ НАПАДНУТИ РАДНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ: Ударали их ногама и палили бакљом!

Извор додаје и да се Србија крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година задуживала шаком и капом – само од Париског и Лондонског клуба је узела око шест милијарди долара. Хрватска се истовремено код ових кредитора задужила за мање од две милијарде, Словенци за 525 милиона долара. Суседи су тако имали и мање обавезе, Хрвати су годишње отплаћивали по укупно 100 до највише 120 милиона долара, а Србија дупло више.

У то време републике СРФЈ су имале могућност да се самостално задужују. Зајмове су одобравале међународне финансијске институције, а кредити су првенствено ишли на потрошњу, подизање стандарда, плата и пензија…

– Дуг државе је 1978. био скроман, а онда је почео да расте све до 1983. Потом су задуживање онемогућиле санкције, а нису отплаћиване ни многе спољне обавезе – каже економиста Млађан Ковачевић.

Србија обавезе према кредиторима из периода СФРЈ није отплаћивала од маја 1992. до априла 2002. Споразуме о њиховом регулисању са Париским и Лондонским клубом и са Светском банком закључила је од 2001. до 2005. Србији из времена Тита у овој години долази на наплату 340 милиона евра кредита. Лондонском клубу треба да вратимо 151 милион евра, Париском клубу 121 милион евра и Светској банци 65 милиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић сутра долази у Ниш, отварају се “Cumtobel” и “Imi”

Милица (9) добила температуру, почела да повраћа, 12 сати касније УМРЛА: Детаљи трагедије у Белој Цркви

ВЕЛИКА НОВИНА од 1. јануара: Само унесите матични број и видите колико сте ДУЖНИ

Србима масовно стиже позив из банке: Ако не одете до краја новембра, БЛОКИРАЋЕ ВАМ КАРТИЦЕ

НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ЗАВИЛА НИШ У ЦРНО! МРТАВ ПИЈАН ПРЕГАЗИО ДВЕ СЕСТРЕ И БИЦИКЛИСТУ: Стојан Николов (30) осуђен на 11 година затвора!

КАКАВ ВРЕМЕНСКИ ШОК! СА ПЛУС 30 ДИРЕКТНО У ЗИМУ! Србија се забелела, пао ПРВИ СНЕГ!

(ВИДЕО) ДАРКО ЛАКЕТИЋ: ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ САМО ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА – НАТО НАС ЈЕ ТРОВАО И ДРУГИМ КАНЦЕРОГЕНИМ МАТЕРИЈАМА!

извор: Srbija Danas/Blic

1 КОМЕНТАР

  1. Za vreme vladavine Tita i komunista sve su bile lazi i prevare. Kazu zivelo se dobro, svi su radili, islo se na more, dobijala se zimnica preko sindikata, bilo je bratstvo i jedinstvo, gradile se fabrike i mostovi. A u to vreme 90% Jugoslovena nije znalo od cega se to gradilo. A cinjenica je da su komunisti i Tito uzimali kredite kapom i sakom. A te kredite nisu placali, pa je sada doslo na naplatu, koje ce i nasi unuci vracati, koje glavnicu, koje kamate (ekonomisti to dobro znaju kako to ide). A od tihkredita najv ise je koristi imali Hrvatska i Slovenija. A da ne govorimo o prenusenju Srbski tvornica u Sloveniju, Hrvatsku i BiHpod izgovorom radi ratnih strateskih razloga, i mnogo toga sto nije n avedeno u ovom tekstu.

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име