Пензионерима ДВЕ ПОВИШИЦЕ од новембра: Ево ко је први на реду за повећање примања

Лепе вести за најстарије суграђане.

Ужас: Добио отказ, па се полио бензином и запалио

Пензионери чије су пензије између 25.000 и 32.285 динара на октобарском чеку имаће два повећања. Једно повећање добијају укидањем Закона о привременом умањењу, а затим још додатних пет одсто, који стижу из државне касе за најстарије са најнижим примањима. Примања ће бити за исти проценат већа и онима који пре четири године нису били обухваћени смањењем, односно пензионерима са чековима испод 25.000 динара.

Рачуница показује да пензионер који је 2014. године имао 26.000 динара, ванредним повишицама претходних година сада прима 27.745 динара. Укидањем закона ће имати 29.132, а када се на то дода још пет одсто, његов чек ће износити 30.588 динара. Корисник који је пре четири године имао 28.000 добиће 32.445, онај са 30.000 сада ће имати 34.477, док ће износ од 32.000 бити повећан на 36.743 динара.

КАТАСТРОФА НА АУТОПУТУ БЕОГРАД – НИШ: ТРОЈЕ ПОГИНУЛО, ДВА КАМИОНА СЕ ЗАПАЛИЛА!

Када је реч о чековима са износима мањим од 25.000 динара, којих је на списку ПИО фонда нешто више од 950.000, они ће имати за пет одсто више. То значи да ће чек од 15.000 сада бити 15.750, 17.000 убудуће 17.850, они са 23.000 примаће 24.150, а пензионерима са 25.000 коверта ће бити 26.250 динара.

Свако наредно повећање пензија мораће да, како је саветовао наше власти Међународни монетарни фонд, буде линеарно, односно исти проценат увећања мораће да важи за све пензионере.

Према статистици ПИО фонда тренутно у Србији има око 1,3 милиона пензионера чија су месечна примања до 32.285 динара, која је одређена као горња граница за повишицу, али и за једнократну помоћ. Осталих нешто мање од пола милиона ће морати да се задовољи увећањем које доноси укидање прописа о умањењу, које је важило претходне четири године.

Највећа акција у последњих 30 година: Хапсе министре и функционере садашње и бивше власти

Хаос код Чачка: Носећи стуб вијадукта напукао у ДРАМАТИЧНОМ тренутку, саобраћај ОБУСТАВЉЕН!

Предложеним изменама Закона о ПИО предвиђа се и укидање формуле за усклађивање пензија два пута годишње, а уместо тога Влади се даје овлашћење да сама о томе одлучује.

– Добро је то што законске измене укидају Закон о привременом смањењу пензија, али уносе несигурност и потенцијално своде пензијски систем Србије на ниво најнестабилнијих система у земљама Северне Африке и Блиског истока – оценио је Фискални савет.

Напуштање јасне и објективне формуле за усклађивање пензија негативно би се, према њиховом мишљењу, одразило на предвидивост пензијског система и створило би додатну несигурност код радника који уплаћују доприносе, али нису у могућности ни да оквирно знају како ће се кретати њихова будућа пензијска примања, нити да финансијски планирају своју старост.

„САМОСТАЛЦИ“ ПРВИ НА РЕДУ

Према садашњој динамици исплате ПИО фонда већ 2. новембра на адресе пензионера самосталних делатности стићи ће увећана примања, четири дана касније дебље коверте добиће пољопривредни и војни пензионери. Повишицу ће 10. новембра осетити и пензионери из категорије запослених, којих је највише.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КРАЈ ДРАМЕ! Пронађен младић из Ниша који је НЕСТАО ПРЕ ГОДИНУ ДАНА!

ТОТАЛНА ДОМИНАЦИЈА ДОДИКА! Председник РС и СНСД победио на изборима у БиХ!

Сећате се госпође која је упуцала инвеститора? Добила је улицу и титулу народног хероја!

КОБАН СУДАР код Ниша: Пензионисани полицајац се закуцао у шлепер! ЈЕЗИВИ ПРИЗОР!

(ВИДЕО) „Догодине у Призрену“! Нова песма о Косову која је „запалила“ друштвене мреже

СРБИ, ПАМЕТ У ГЛАВУ! Питали патријарха Павла где је купио ципеле. Његов одговор је ЛЕКЦИЈА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ!

ОКОЛИНА НИША У СТРАХУ, „МАЛЧАНСКИ БЕРБЕРИН“ НА СЛОБОДИ Отимао девојчице, шишао, па силовао, родитељи мисле да сада овако тражи своје ЖРТВЕ

(ВИДЕО) „Догодине у Призрену“! Нова песма о Косову која је „запалила“ друштвене мреже

извор: Srbija Danas/ Večernje novosti