„Милунка Савић“ одушевила Прокупчане

У Прокупљу је синоћ изведена монодрама „Милунка Савић“, а лик велике српске хероине, на сцени Дома културе, оживела је глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић.

(ФОТО) Све спремно за петак!

Ово је исповест жене ратника о животу и смрти, рату, Србији, њеној историји, из угла жене борца која је добила многа највиша одликовања( „Орден за храброст“, „Краљевски орден Карађорђеве звезде“, „Медаља Милоша Обилића“, два „Национална ордена Легије части, француским „Ратни крст“-једина жена у свету која је добила ово одликовање).

(ВИДЕО) Први пут у историји: Седница Владе Србије у петак у Прокупљу!

Гусларско друштво „Топлички Гвоздени пук“ придружило се обележавању стогодишњице ослобођења Прокупља

Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота има изузетну жељу да заштити слабе и угрожене, стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива.

МЕГА ПРОЈЕКАТ, ВЕЛИКА РАЗВОЈНА ШАНСА ЗА ПРОКУПЉЕ: ГРАДИ СЕ НОВА ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НА 16 ХЕКТАРА ПОВРШИНЕ!

Војска стаје уз њу, иако је у супротности са војним правилима, задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута у седам година ратовања, добија чак дванаест медаља, а после демобилизације удаје се и рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује…

Високо цењена од стране француских војних великана Луја Франша Депера, Шарла де Гола и адмирала Емила Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже огроман број деце из копаоничких села.

Обележен Дан Пољопривредне школе

Сама за себе би реклада је ово-исповест о животу од прве пушке до прве метле.

Ова представа, којој су поред бројне публике присуствовали и представници Општине Прокупље, изведена је у оквиру програма обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату и откривању споменика јунацима Гвозденог пука, 12. октобра у Прокупљу.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ДАРКО ЛАКЕТИЋ: ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ САМО ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА – НАТО НАС ЈЕ ТРОВАО И ДРУГИМ КАНЦЕРОГЕНИМ МАТЕРИЈАМА!

БРАВО: ДЕЦА ИЗ ПРОКУПЉА ПУТУЈУ У ИТАЛИЈУ, И ТО СВЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ!

Изложба у Народном музеју Топлице у част Братислава Ристића Ћурета

И КОЦ „Топлица“ учествује у обележавању манифестације “Дани европске баштине”

И у Прокупљу ће бити обележен Светски дан срца

Књиге и дипломе ученицима који су најбоље писали о ослобођењу Прокупља

У Галерији „Божа Илић“ отворена изложба у част француско-српског пријатељства

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име