О славним јунацима, бесмртницима Гвозденог пука

Књига мр Радоја Костића „Бесмртници Гвозденог пука“, према речима аутора, настала је као резултат потребе да се презентују имена и подаци палих јунака из овог пука, који су својим жртвовањем у одбрани домовине допринели да он буде проглашен најбољим пуком српске војске у ослободилачким ратовима вођеним у периоду 1912. до 1918. године.

(ФОТО) Све спремно за петак!

Највећи део књиге је посвећен подацима о погинулим ратницима који су се борили у саставу Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“. У овом делу, аутор је поштовао хронолошку методу, дајући податке о погинулим ратницима, прво у рату са Турцима 1912. године, а затим у наредним ратовима.

(ВИДЕО) Први пут у историји: Седница Владе Србије у петак у Прокупљу!

Прво су обрађени подаци о погинулим официрима, где је аутор успео да за 62 погинула официра истражи и презентује податке о чину, командној функцији, месту одакле је, као и тачан датум и место погибије.

Гусларско друштво „Топлички Гвоздени пук“ придружило се обележавању стогодишњице ослобођења Прокупља

-У посебним поглављима дати су подаци о погинулима у појединим великим биткама у којима је овај пук учествовао, закључно са погинулима у пробоју Солунског фронта и борбама за ослобођење Србије 1918. године. Истражујући у разним архивима, првенствено у Војном архиву у Београду, затим у подручним архивима у Нишу и Прокупљу, прегледајући књиге умрлих у црквама и истражујући архиву Окружног суда у Прокупљу, Радоје Костић је успео да идентификује око 80 одсто погинулих официра, подофицира и војника овог пука, рекао је историчар Петко Марјановић, говорећи о допуњеном издању књиге „Бесмртници Гвозденог пука“ Радоја Костића.

МЕГА ПРОЈЕКАТ, ВЕЛИКА РАЗВОЈНА ШАНСА ЗА ПРОКУПЉЕ: ГРАДИ СЕ НОВА ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НА 16 ХЕКТАРА ПОВРШИНЕ!

Он је додао да ако се зна да су се у овом пуку Првог позива борили војници стари до 31 године живота, онда се може сагледати слика једне страшне трагедије и демографске катастрофе, која је задесила овај крај.

-Довољно је истаћи да је према службеним подацима Краљевине СХС, у Топличком округу после завршетка ових ратова остало 6675 ратних сирочића, од којих је 2446 било без оба родитеља, нагласио је Марјановић.

У Галерији „Божа Илић“ отворена изложба у част француско-српског пријатељства

Аутор ове књиге Радоје Костић је истакао да није успео да идентификује све одликоване ратнике и да је то данас и немогуће.

-Остаје осећај искреног жаљења да сам изостављањем макар једног имена учинио непоправљиву неправду према јунаку. Утолико пре што се ради о људима који су учинили све да би будућим генерацијама створили боље услове за живот у слободи. Урадили су то јер су били васпитани да вреди живети само у слободи своје народне државе. Били су то људи који су улагали више у своју државу него што су добијали, укључујући и сам живот. Цео њихов живот, док је трајао, био је састављен од пожртвовања, које је проистицало из дубоког осећања дужности, нагласио је аутор Костић.

Да ли ће будуће генерације у Србији бити достојне својих предака, то сада не знамо и то ће време показати. Али ако неко жели бољу и сигурнију будућност Србији, онда је дужан да се увек сећа моралне величине и пожртвовања својих предака, поручио је Костић и нагласио да ће нам будућност бити онаква како се односимо према својој прошлости.

Књиге и дипломе ученицима који су најбоље писали о ослобођењу Прокупља

Мр Радоје Костић, у књизи „Бесмртници Гвозденог пука”, у издању Народног музеја Топлице, дао је списак, погинулих и носилаца највиших одликовања – „Карађорђеве звезде” и „Медаље Обилића”. На основу дугог и мукотрпног истраживања Костић је успео, како каже, да сакупи податке за око 80 одсто учесника ратова 1912–1918. године. Дато је, по имену и презимену, ко је где, када и како погинуо. Кад се све сабере, долази се до невероватних података: у Кумановској бици у току два дана погинуло је 80, у борбама за Прилеп 160, а за Битољ чак 245 бораца, а у кратком Другом балканском рату пало их је 228. У Првом светском рату, само у току 1915. Године, живот је положило 520 Топличана, а аутор је успео да нађе податке за 350. Овде су и имена сахрањених у „Плавој гробници”, на Зејтинлику, у Алжиру, Тунису…

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ДАРКО ЛАКЕТИЋ: ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ САМО ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА – НАТО НАС ЈЕ ТРОВАО И ДРУГИМ КАНЦЕРОГЕНИМ МАТЕРИЈАМА!

БРАВО: ДЕЦА ИЗ ПРОКУПЉА ПУТУЈУ У ИТАЛИЈУ, И ТО СВЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ!

Изложба у Народном музеју Топлице у част Братислава Ристића Ћурета

И КОЦ „Топлица“ учествује у обележавању манифестације “Дани европске баштине”

И у Прокупљу ће бити обележен Светски дан срца

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име