Одржана манифестација “Вече патриотских песама”

Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља у Првом светском рату, са посебним акцентом на Други пешадијски пук “Књаз Михаило”, познатијем под називом ”Гвоздени пук”, у Дому културе одржана је манифестација под називом “Вече патриотских песама”. Овом јединственом културном догађају присуствовали су и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и члан Општинског већа Милица Ерић са сарадницима.

(ФОТО) Све спремно за петак!

(ВИДЕО) Први пут у историји: Седница Владе Србије у петак у Прокупљу!

Патриотске и родољубиве песме у најширем смислу говоре о позитивном односу према домовини. Вишегодишња тежња за ослобођењем и уједињењем свих српских земаља изродила је велики број песама које описују ту борбу и тежњу и величају вредности српског народа који је на размеђи истока и запада и који је у својој историји више пута морао да се бори за слободу.

Топлица и Прокупље дали су многе знане и незнане ратнике којима су се дивили не само савезници, већ и непријатељи.

Чланови КУД-а “Абрашевић” публици су се представили играма “Коло мајора Гавриловића” и “Официрским колом”.

„Милунка Савић“ одушевила Прокупчане

Женска група Дома културе у саставу Љиљана Илић, Милена Костић, Снежана Ивановић, Милена Сарић, Марија Симић, Љиљана Соколовић, Светлана Симић и Бисерка Милосављевић отпевале су познате песме “Ој, Српкињо” и “Креће се лађа Француска”.

Песму “Аве Срби”, која изазива најдубље родољубиве емиције и која се налази у уџбеницима музичког васпитања, под руководством Сање Стојковић отпевао је Дечији хор “Сањалице” Дома културе. Чланови овог хора публици су се представили и са песмом “Ој, Србијо мила мати”, а Иван Стојановић отпевао је песму “Пукни зоро”.

Гусларско друштво „Топлички Гвоздени пук“ придружило се обележавању стогодишњице ослобођења Прокупља

”Тобџијско коло” на виолини одсвирао је Вук Дробњак, а надалеко познату песму “Ја сам ја Јеремија” отпевао је Страшимир Ђокић.
Песму “Аве Србија” говорила је Милена Костић, а песму “Потпоручник Дуле” Милена Перић .

Песму “Топличка гвоздена снага” рецитовала је Ивана Ђурђевић. Свој музички допринос овој културној манифестацији дали су музичари Вук Дробњак, Бобан Костић и Иван Стојановић.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ДАРКО ЛАКЕТИЋ: ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ САМО ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА – НАТО НАС ЈЕ ТРОВАО И ДРУГИМ КАНЦЕРОГЕНИМ МАТЕРИЈАМА!

БРАВО: ДЕЦА ИЗ ПРОКУПЉА ПУТУЈУ У ИТАЛИЈУ, И ТО СВЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ!

Изложба у Народном музеју Топлице у част Братислава Ристића Ћурета

И КОЦ „Топлица“ учествује у обележавању манифестације “Дани европске баштине”

И у Прокупљу ће бити обележен Светски дан срца

Књиге и дипломе ученицима који су најбоље писали о ослобођењу Прокупља

У Галерији „Божа Илић“ отворена изложба у част француско-српског пријатељства

Обележен Дан Пољопривредне школе