Одржана свечана академија у част јунацима Гвозденог пука

Свечана академија поводом обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату, одржана је у препуној сали Дома културе.
Свечаности поводом јубилеја и откривања спомен обележја јунацима Гвозденог пука, присуствовали су представници Општине Прокупље, Топличког управног округа, Војске Србије, Полиције, свештенства, уважени гости из пријатељске Француске, градоначелник Епона Ги Милер, унук генерала Транијеа, Пјер Траније, гости из побратимљене општине Кочевје, заменик градоначелника Кочевја, Роман Хорват, као и бројни грађани Прокупља.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић поздравио је присутне и захвалио свима који су дошли да одају почаст онима који су своје животе уградили у слободу Србије.

-Пре једног века, у наш град заједно су умарширале јединице Прве српске армије на челу са војводом Петром Бојовићем и део француске коњичке бригаде под водством генерала Шарла Транијеа. Прокупље је ослобођено. 12. октобра те давне 1918. године, слободи су се радовали сви. Топлица, Србија, ослобођени, ослободиоци. Данас,после сто година, слободи се радујемо ми и одајемо почаст онима који су животе дали за своју земљу. Одајемо почаст сваком борцу који се борио за слободу Прокупља и Србије, а посебно топличким јунацима, припадницима Гвозденог пука, најодликованијој и најхрабријој јединици у историји српске Војске која је била страх и трепет за противнике. У то време у Србији је мобилисано стотинак пукова, разних родова војске, али је само један пук због своје легендарне храбрости добио почасни назив „Гвоздени пук“. Пре две године, општина Прокупље, у сарадњи са Војском Србије, отпочела је реализацију пројекта изградње спомен обележја јунацима Гвозденог пука. Ми, грађани Прокупља, решили смо да им изградњом спомен парка укажемо поштовање, захвалност и дивљење за све оно што су учинили за нас, за њихове потомке. Циљ нам је био да се више о бесмртном Гвозденом пуку не говори тихо, већ да се јасно и гласно каже, да цела Србија и цео свет чују ко су били јунаци Гвозденог пука и за шта су се борили, да сваки Србин зна и да буде поносан на то, поручио је председни Општине Прокупље Александар Симоновић у свом говору.

Овом приликом, Симоновић се у име грађана Прокупља захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу, који се свакодневно бори да заштити наше националне интересе и који је подржао пројекат изградње спомен парка Гвозденом пуку, као и др Дарку Лакетићу.

-Велико хвала и нашем народном посланику Дарку Лакетићу, који је покренуо иницијативу и изборио се да добијемо статус града. Хвала му и на томе што се у сваком скупштинском излагању труди да спомене Прокупље, да се обрати већа пажња на наш град, да се младим људима обезбеде услови да остану у свом граду да раде и стварају породице, рекао је Симоновић.

Како је додао, данас славимо дане којима се Србија поноси. Одајемо почаст онима који су своје животе уградили у слободу Србије. Уз помоћ савезника, мала Србија је успела да обори аустроугарско царство. Данас су нам тадашњи савезници искрени пријатељи. Општина Прокупље је са посебним задовољством угостила представника побратимљене француске општине Епон, градоначелника Ги Милера и унука генерала Шарл Транијеа који је заједно са српском војском учествовао у ослобађању Прокупља.

-Када се људи разумеју и поштују, без обзира на расу и религију, упркос различитостима, у језику и култури, они заправо теже успостављању слоге и мира. Овај заједнички идеал ми већ делимо, изјавио је градоначелник Епона, Ги Милер. Подсећајући на историју, он је рекао да је сасвим разумљиво зашто су Француска и Србија успоставиле нераскидиве везе које су данас још јаче.  Од 1915. године Велики рат и немири су подстакли усаглашавање на дипломатском, војном и културном нивоу између Француске и Србије.

-Драги пријатељи, Велики рат чини једну важну етапу у историји односа две земље, јер је управо он послужио као прилика да се изгради француско-српско пријатељство. Друга етапа у нашим односима са Србијом је настала у шездесетим годинама у Епону. Наш град је са поносом и поштовањем угостио стотинак породица родом из Прокупља и околине који тамо раде.

Ове породице свакодневно се залажу за једно срдачно и искрено пријатељство. Из тога је потпуно природно уследило наше братимљење, које је званично установљено 22.јуна ове године. Најзад, трећа етапа наших привилегованих односа са Србијом се пише данас. Можемо рећи да је Србија са својих седам милиона становника на прагу приступања Европској унији. Та наша блискост заправо представља камен темељац у изградњи мира у Европи и означава нашу жељу да ојачамо сарадњу на свим пољима, рекао је Ги Милер и изразио велико задовољство што присуствује овако великом догађају, откривању спомен парка јунацима Гвозденог пука, где се налази и спомен плоча генералу Шарл Транију.

Част да се као потомак француског генерала Транијеа обрати Прокупчанима припала је његовом унуку Пјеру Транијеу, који је овом приликом рекао да су га преплавиле емоције, као и целу његову породицу, поводом овог догађаја.

-Мој отац кога године спречавају да путује, посветио је свој живот неговању успомена на нашу српску браћу по оружју и успостављању правог пријатељства са српским породицама и потомцима оних који су ратовали.

Подсећајући на ратна вођства свог деде, Шарла Транијеа, истакао је велике успехе његове војске, али је такође рекао да рат ни њега није поштедео, јер је у њему изгубио два сина.

-Прошао је један век од ослобођења Прокупља, октобра 1918. године. Нарочито је важно рећи да у погледу односа између наших земаља и у погледу великих недаћа које су се догодиле средином 20. века, пријатељске везе између Француза и Срба су остале и више него чврсте. Овај величанствени споменик представља моћан симбол тог пријатељства. Исказујем велику захвалност граду Прокупљу и свим надлежнима који су то омогућили, рекао је Пјер Траније.

Општина Прокупље је у знак захвалности доделила плакете поводом великог јубилеја које је добитницима уручио председник Општине Прокупље Александар Симоновић. Плакету Копненој војсци Србије примио је генерал потпуковник Саша Петровић. Ово признање додељено је и 3. бригади копнене војске Србије, које је уручено пуковнику Слађану Стаменковићу. Плакете су додељене и градоначелнику Епона, Ги Милеру, унуку генерала Транијеа Пјеру Транијеу и градоначелнику Кочевја, Роману Хорвату.

О „Гвозденом пуку“ на свечаној академији говорио је историчар Петко Марјановић. -Други Пешадијски пук „Књаз Михаило“-Гвоздени пук, учествовао је у свим познатим биткама. У Првом балканском рату у Кумановској, Прилепској и Битољској бици, у Другом балканском рату у борбама са Бугарима погинуло је 50 одсто војника, командант пука Ћира Даскаловић, сви команданти батаљона и сви команданти чета. Од овог рата назван је „Гвоздени“. Прославио се у Брегалничкој бици, кад је у најкритичнијем тренутку задобио вечну славу чувеним јуришом на коту 650, када је пробијен бугарски фронт. У Првом светском рату, учествовао је у Церској бици и то у самом њеном центру, Текеришу. Посебно су забележена дела Гвозденог пука у Колубарској бици. Видећи како му људство гине, други ратни командант пука, пуковник Миливоје Стојановић, лично је повео пук у нови јуриш и том приликом је Кременица освојена, а пуковник Стојановић погинуо. У његову част композитор Станислав Бинички је компоновао „Марш на Дрину“. Команду над пуком примио је трећи ратни командант, пуковник Димитрије Милић.

У програму Свечане академије поводом стоте годишњице ослобођења Прокупља у Првом светском рату, учествовали су, уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, вокалне солисткиње Данка Стојиљковић и Даница Крстић, оперски певач Војислав Спасић, глумци и рецитатори Милутин Милошевић, Слободан Радосављевић, Дејан Јовичић и Срђан Сиђа Живковић.

(ProkupljeOnline.com)

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име