Данас је Покров Пресвете Богородице, једну ствар ваља урадити како би вас пратила срећа

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Покров Пресвете Богородице.

Овај хришћански празник прославља Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћанског рода, и нарочито се везује за жене, те се и многи обичаји управо везују за женски род.

Празник је посебно посвећен породиљама и мајкама. Због тога би све припаднице лепшег пола данас требало да буду пажљиве и избегавају тешке физичке послове. Такође, на данашњи дан све жене које имају проблем са зачећем, требало би да оду у цркву и помоле се.

Конкретан догађај који се спомиње и празнује десио се према хришћанском веровању 1. октобра 911. године у време цара Лава Мудрога. Тада се, Богородица појавила на ноћном бдењу у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Приметио ју је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

Православна црква је одувек славила Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостиви Бога према грешнима. Током 20. века у манастиру Ђунис указао се лик Богородице, због чега се на данашњи дан многи верници окупљају баш на овом месту, како би је испоштовали. Познато је да је Богородица одувек била наклоњена народима у рату и невољама.

Свети Андреј је Пресвету Богородицу угледао са распростртим омофором (покровом) изнад народа, као да том одећом покрива народ. Била је одевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Стога, данашњи празник обележава покров који је она разастрла над хришћанима.

У Србији је обичај да жене овај дан посвете поштовању Богородице, а свака девојка би требало да се помоли овој светици како би једног дана затруднела и одгајала децу у здрављу и срећи.

извор: BKTVNews

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.