Зашто нас рак толико убија: Ово су разлози због којих треба добро да се замислимо

Србија је у самом врху у Европи по броју умрлих од карцинома, а један од разлога за то је и што је скрининзима за рано откривања малигнитета обухваћен мали проценат грађана.

УЖАС: Прокупчанка ПОДВОДИЛА девојчицу (14) манијацима на ИЖИВЉАВАЊЕ!

У нашој земљи малигне болести најчешће се откривају касно, у одмаклим фазама, када је рак већ узнапредовао. Животне навике су нам лоше, на превентивне прегледе не идемо редовно, не одазивамо се ни на организоване скрининг прегледе, а неретко оболели немају ни најсавременију ни најбољу терапију.

Суморна статистика показује да за годину дана од различитих малигних тумора оболи 36.000, а умре 20.000 људи. Док у развијеном свету смртност опада, у Србији расте за 2,5 одсто годишње. Зато и постоје скрининг програми (рак дојке, дебелог црева и грлића материце), који би требало у раној фази да открију болест, када је проценат излечења највећи.

Лавров ШОКИРАО: Нећемо им омогућити ту радост, сами ћемо отићи! Руси најавили РАДИКАЛАН ПОТЕЗ?!

(ФОТО) ХТЕЛА ДА НАМ ТРУЈЕ ДЕЦУ! Полиција ухапсила ЖЕНСКОГ ДИЛЕРА (19) са три литра ,,БОЖЈЕ ДРОГЕ“!

Број оболелих од рака у земљи расте, и по томе смо 18. у Европи. У развијеним земљама, међутим, опада смртност, што није случај код нас. Доста времена смо потрошили на припремање скрининг програма. И то што је рађено, међутим, обухватило је мали број људи и никакав помак нисмо направили. Закаснела рана дијагностика је и разлог повећане смртности од свих врста малигнитета.

Ко се не одазове на преглед плаћа скупље здравствено осигурање

Наше комшије, Хрвати припремају нови Национални план против рака, помоћу кога ће се борити да смање стопу оболевања и умирања од ове болести. По том новом плану, убудуће ће дијагностика бити у року од највише три недеље, одлуку о лечењу доносиће мултидисциплинарни тим, а болнице ће бити санкционисане ако то не чине. Уз то, предложен је максималан порез на цигарете, законско регулирање кориштења соларијума, помоћу фискалних мера биће већа доступност квалитетних намирница, а здравствено осигурање биће скупље за оне који игноришу позив на превентивни преглед.

Ексклузивно! Списак за чишћење: Хапсе 3 министра и четири директора!

Да ли се овакве мере могу применити код нас није још познато, погототву што је кроз Закон о осигурању покушано слично, да здравствено буде скупље за оне који се не одазивају на скрининге. Од тога, међутим, није било ништа. Једино што се у Србији организују разне кампање, а колико ће оне допринети да се побољша ситуација, то ће се тек видети.

Одлучено: Тзв. Косово добија војску

Колико је људи било обухваћено скрининзима и колико њих је добило дијагнозу карцинома, за БКТВНењс објашњавају из Канцеларије за скриниг рака при Институту за јавно здравље „Батут“. Ево и који су резултати скрининг у Србији .

Карцином дојке потврђен код 721 жене

Од почетка организованог скрининга рака дојке у Србији, од краја 2012. године до краја јуна 2018. године, укупно је прегледано 244.498 жена, узраста од 50-69 година, у 35 општина у којима се спроводи организовани скрининг, као и општинама у којима су у том периоду радили мобилни мамографи.

До сада је мамографом потврђен карцином дојке код 731 жене. У току је трећи циклус организованог скрининга рака дојке који траје две године.

За две године више од 11.000 жена добило дијагнозу рак грлића материце

Од краја 2012. године, са резултатима скрининга до краја првог трогодишњег циклуса прегледано је 191.598 жена узраста од 25-64 година, у 17 општина у којима се спроводи организовани скрининг.

(ФОТО) АКТ КОНГРЕСА: Клинтону одобрили БЕЗОБРАЗНО ВЕЛИКУ ЦИФРУ за рушење Милошевића и подршку ДОС-у

Међу њима је било 12. 345 жена са позитивним налазом које су подвргнуте даљим дијагностичким и терапеутским процедурама.

Нажалост међу њима је било и 113 инвазивних карциинома грлића материце.

Други трогодишње циклус, који је започет 1.1.2016. године, завршава се 31. 12. 2018 године.

До јуна ове године, прегледано је укупно 308.483 жене од који је њих 11.187 имало позитиван налаз који је изискивао даље дијагностичке процедуре, и њих је 55 дијагностиковано као инвазивни карцином.

КОНАЧНО НОВА ПРАВИЛА! Деца ће бити БЕЗБЕДНИЈА: Познато како се МОРА ПОНАШАТИ према ДРУГАРИМА!

У току је трећи циклус скрининга дебелог црева

Од краја 2012. године, са резултатима скрининга до краја јуна 2018. године, укупно је прегледано 213.748 мушкараца и жена узраста од 50-74 године и то у 33 општине које су обухваћене организованим скринингом.

Код 439 грађана је у оквиру овог програма откривен колорекатални карцином. У току је трећи циклус огранизованог скрининга колоректалног карцинома, један циклус траје две године.

Број потврђених аденома од почетка организованог скрининга колоректалног карцинома, од краја 2012. године закључно са јуном 2018. године износи 2.285.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) Застрашујућа БОМБА којом је НАТО гађао Србе на Васкрс: ШАРЕНА ЈЕ И НОСИ МОНСТРУОЗНУ ПОРУКУ!

(ВИДЕО) Погинуо хрватски хулиган који је изазвао хаос на дербију! ПРЕГАЗИЛА ГА ТРИ АУТОМОБИЛА!

Клупко се полако одмотава? Борис Тадић саслушан због убиства гардиста, испливале нове информације

ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА СРБИЈЕ! Још једна земља повукла признање Косова!

(ВИДЕО) Први Ал Каидин одред у Европи је настао у Босни: Србима одсецали главе, а Европа је ћутала

извор: BKTVNews

фото: Pixabay

 

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here