Данас је празник светог Луке: Једну ствар данас НИКАКО не смете да урадите, а обавезно баците поглед на небо – ево зашто

Верници и Српска православна црква обележавају данас славу свети Лука, у народу познату као Лучиндан. Лука је један од четворице јеванђелиста и писац је Јеванђеља по Луки и Дела апостолских. Данас се слави и Свети Петар Цетињски.

Данашњи празник светог Луке у народу је познат и као Лучинда и честа је слава српских православних породица, а верници га славе и као исцелитеља и заштитника неких заната. Поштује се и као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, лекара, фармацеута и болесника.

Сматра се да је Свети Лука био Грк, родом из Антиохије и да је био лекар и пријатељ апостола Павла. Наводно је први нацртао иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла, због чега се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Постоје две теорије о писању Јеванђеља по Луки, при чему једни верују да га је он написао, а други тврде да то није могуће.

Мошти Светог Луке су у 15. веку почивале у Смедереву, а остала је забележена и његова мисао: „Наше је само оно што дамо другоме”.

Наш народ верује да би ових дана требало опасати торове, како вукови не би давили стоку. Позната је изрека: „Иде Лука, ето вука“. Такође је познато и да је зима одмах иза угла после овог празника па се каже и „Свети Лука, снег до кука“.

Данас не смете да будете преки и нервозни јер је Свети Лука био благ и миран, увек помагао људима.

На данашњи дан обичај је да се пуштају овнови да скачу на овце, а чобанима се даје свечана и боља ужина или им се носе пите, које у Херцеговини зову пазарице.

Када се примети да овца „затеже“, кажу да ће бити тешка зима. Ако овце лакше примају овнове, верује се да ће пролеће раније доћи.

У Србији се на Светог Луку концима опасују торови да вукови не би давили стоку, а каже се и: „Иде Лука, ето вука“ или „Свети Лука, снег до кука“, јер долази зима током које вукови долазе до села. У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити. У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас светог Луке и да, уколико је видите, то значи да свети Лука моли бога за нас.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here