Рекламе - Маркетинг - Контакт

Данас су МИТРОВСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Пламеном свеће осветлите мртве, али никако НЕМОЈТЕ ДА ЗАБОРАВИТЕ обичаје празника!

Православни верници данас обележавају један од четири највећа празника посвећена мртвима – Митровске задушнице.

(ФОТО) ОВО ЈЕ МАНИЈАК КОЈИ ОНАНИШЕ ПРЕД ДЕЦОМ ИСПРЕД ШКОЛЕ! Нишлијка успела да услика ПСИХОПАТУ КОЈИ СПОПАДА ЂАКЕ!

Православни верници данас 3. новембра обележавају један од четири највећа празника посвећена мртвима – Митровске задушнице.

Овај празник увек пада уочи Светог великомученика Димитрија, због чега се и називају Митровске задушнице.

Задушнице никада нису у време поста, нити падају у постан дан, јер су увек у суботу. Пеку се колачи од белог брашна, који се понекад зову “просфоре”. Спремају се ракија, пиво, вино, вода, а у неким местима се износи и жито. Носи се онолико свећа колико се мртвих помиње. У свим крајевима Србије на гробове излази свештеник да освешта гроб. Ако је неким случајем свештеник спречен да дође, онда неко од присутних тамјаном обави прекађивање.

НОВА ПОБЕДА СРБИЈЕ: Још једна земља повукла признање независности Косова

ДАРКА ХАПСЕ ЧИМ СТАНЕ НА НОГЕ?! ПОЛИЦИЈА ИСПИТИВАЛА ПЕВАЧА У БОЛНИЦИ: За насилничку вожњу, појас, алкохол… ЕВО ШТА ГА ЧЕКА

Заједничко за задушнице у свим крајевима јесте излазак на гробље и организовање послужења на гробу. Некад су то само пита, пециво, кафа и вода. Понегде се изнесу кувана јаја и печење. На гробљу се ваља послужити макар једним залогајем, обичаја ради.

Понудама се служе рођаци који су на гробље изашли, а не одбијају се ни непозната лица, ако сама приђу гробу. Сматра се за велики грех и увреду мртвима ако би се неко одбио или чак отерао некога од гроба. Иначе, у црквеној години постоје четири општа задушна дана: Задушнице пред Васкршњи пост (уочи почетка Великог поста), Духовске задушнице (уочи празника Свете Тројице), Михољске задушнице (уочи Михољдана) и Митровске задушнице (уочи Митровдана).

Према народном веровању, свећа упаљена на задушницу више вреди од свих свећа упаљених покојницима током године. Како бележи етнолог Миле Недељковић, у источној Србији се чак верује да свећа запаљена на овај дан гори до следећих задушница, и да би, ако им се не упали свећа, мртви годину дана били у мраку.

Веровање везано за митровске задушнице код наших се предака звало и затворене задушнице, јер су о том дану били затварани гробови. Наиме, како бележи Недељковић, гробове је о летњим задушницама отворио свети Петар, а он их сада и затвара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мајка сину донирала бубрег, трансплантацију извели наши и енглески лекари

Чеку: Имаћемо најсавременије оружје за одбрану Косова

Пало осам чланова криминалне групе осумњичених за КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ!

(ФОТО) ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ! Велико повећање: ПОГЛЕДАЈТЕ колику ћете пензију примити у новембру!

ЈАНКОВИЋ ИСПЉУВАО СРБИЈУ: Наша земља је прљаво предграђе Европе и нежељени пасторак Русије

ПУТИНОВО НОВО ГИГАНТСКО БЛАГО: Сигурни смо наредних 20 година!

Велика победа Србије захваљујући Кини: Савет безбедности 14. новембра о Косову и Метохији

извор: Srbija Danas

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.