Чудо у „ГАК Вишеградска“! Гинеколози успели немогуће – Породили трудницу која је имала инфаркт

Гинеколози ГАК „Вишеградска“ извели су право чудо – успешно су породили жену која је током порођаја имала снажан инфаркт миокарда.

Када је проф. др Саша Кадија, гинеколог у ГАК „Вишеградска“, дошла у недељу на целодневно дежурство, није ни слутила каква драма је очекује тог дана.

Славимо Митровдан: Једну ствар ваља испоштовати како би вас пратили срећа, здравље и благостање

– Тог јутра позвале су нас колеге из Ургентног центра због пацијенткиње која има масивни акутни инфаркт миокарда, а која је трудна – почиње причу проф. др Саша Кадија.

Није јој био термин

Иако је жена била близу порођаја, није јој још увек био термин. Међутим, када је екипа из ГАК-а стигла, видели су да је пацијенткиња већ почела да се порађа. Да ситуација буде још компликованија, ова жена је била на јакој терапији против згрушавања крви.

– Та терапија је додатно ургожавала наш део посла. Ипак, с обзиром на то да је ушла у порођај, морали смо одмах да реагујемо – прича проф. Кадија.

Ушли смо у БАБЉЕ ЛЕТО: Ево шта то значи, а наши преци су веровали да једну ствар никако не смете да радите!

У следећем моменту, пред лекарима се нашао несвакидашњи изазов – на кревету је седела пацијенткиња која није могла да дише, а због попуштања срца имала је и воду у плућима. Могућност природног порођаја са напињањем је потпуно одбачена, те су доктори морали да се одлуче за најризичнију опцију.

ЗВЕЦКАЈУ ЛИСИЦЕ! Потпуни преокрет на Косову: Тачи и Харадинај ускоро ИЗА РЕШЕТАКА због ТРГОВИНЕ ОРГАНИМА!?

– У моменту доношења одлуке за царски рез она је било животно угрожена. Први разлог је масовни, свежи инфаркт миокарда. Обично је потребно да пре операције, а после инфаркта, прође три до шест месеци. Овде нисмо имали ту могућност. Други фактор ризика била је и антикоагулантна терапија коју су кардиолози морали да примене – појашњава проф. др Саша Кадија.

(ВИДЕО) Бајиног брата заробиле усташе: Мучили га, избили зубе, а онда је Книнџа чуо ВЕСТИ о њему! ПРЕТУЖНА ИСПОВЕСТ!

Иако царски рез није толико компликована операција, ипак може бити опасна. У овом случају, опасност је претила због великог губитка крви јер је примала терапију против згрушавања крви и током самог порођаја.

Поред тешке одлуке лекара да породе пацијенткињу путем царског реза, проблем је била и анестезија која је морала бити крајње специфична за трудницу која у моменту порођаја има инфаркт миокарда и чије срце константно попушта.

Албанке спремиле доказе против више СТОТИНА СРБА?! Спрема се ХАОС ако лажна држава уђе у Интерпол

– Из ГАК-а је отишла цела гинеколошко-хируршка екипа, неонатолози са свом пратећом опремом и педијатријским сестрама, а од куће је дошла и наша начелница анестезије проф. др Татјана Мостић – истиче проф. др Саша Кадија.

УДАРАЦ НА ЏЕП ГРАЂАНА СРБИЈЕ! Технички преглед уместо 1.500 динара коштаће 5.000 ДИНАРА! Нарочито су ови ВОЗАЧИ У ПРОБЛЕМУ!

Царски рез је трајао пола сата и породиља је, на срећу, избегла очекивани енормни губитак крви. Парадоксално, и након порођаја њен живот је и даље био угрожен.

– Када се трудноћа заврши, смањи се притисак на срце, захтеви организма постају потпуно другачији, али се те промене дешавају доста нагло и онда је и то додатни ризик по породиљу. Након порођаја, она је остала у Ургентном центру, а ми смо је свакодневно обилазили. На срећу, и мама и беба су биле добро – са осмехом каже проф. др Саша Кадија.

“Није Србија банана држава” Овако је Ђинђић себи потписао СМРТНУ пресуду! Испливали нови транскрипти

Тимски рад
Како проф. др Саша Кадија истиче, за срећан крај заслужан је тимски рад.

– Специфичност Ургентног и Клиничког центра јесте мултидисциплинарни приступ – могућност да се у року од 15 минута ангажује 10 специјалиста различите врсте. Без тога не бисмо се нашли на том месту довољно брзо да јој успешно помогнемо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) КИНЕСКО ЧУДО КОЈЕ УСПОРАВА РОТАЦИЈУ ЗЕМЉЕ! Потопљено 13 градова, 140 градића и 1.600 села, а исељено 1,3 милиона људи!

ВУЧИЋ: За Угљанина сам педер и фашиста, за Хрвате терориста, за Тачија ђаво, а онда ме у Србији још прогласе за издајника!

МАРАКАНА ЈЕ ЕКСПЛОДИРАЛА, ПАО ЈЕ ЛИВЕРПУЛ! Две бомбе Павкова за вицешампионе Европе!

ПАВКОВ ДОНЕО ЗВЕЗДИ БОГАТСТВО: Ево колико су црвено-бели зарадили победом над Ливерпулом!

ИМА ЛИ ГДЕ ЂЕРДАНА? Шаћири занемео после пораза од “НЕ БАШ ДОБРОГ ТИМА”

ДЕСЕТА ЈУБИЛАРНА: Још једна земља повлачи признање Косова!

РАСПАД СИСТЕМА: Оде и Пољска из ЕУ!? Туск упозорава! ПОЛЕГЗИТ!

извор: SrbijaDanas/Telegraf

фото: Profimedia

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here