Обележен Дан примирја у Прокупљу

Полагањем венаца на споменик јунацима Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, у Спомен парку код Железничке станице, у Прокупљу је обележен Дан примирја у Првом светском рату.

Још једна победа: ОК Топличанин 2002 славио против екипе из Владичиног Хана!

Венце на споменик положила је делегација локалне самоуправе, коју је предводио заменик председника општине Мирољуб Пауновић, Војске Србије, начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, Удружење потомака ратника Прокупља 1912-1920, Удружење Окружног одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920, Удружење резервних војних старешина, СУБНОР-а, Удружење пензионера Прокупља, Удружење инвалида рада и представници бораца рата од 1990. до 1999. године.

-Након целог једног века, подизањем споменика јунацима Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, пред којим данас стојимо и обележавамо Дан примирја у Великом рату, Прокупље се одужило ратницима који су баш са овог места кренули у ратне походе за слободу Србије. Овде су се родили топлички јунаци, припадници „Гвозденог пука“, који је био проглашен за најславнију, најодликованију и најхрабрију јединицу, од које су противници страховали, а ми се и данас њоме поносимо, рекао је Пауновић окупљеним делегацијама и многобројним грађанима Прокупља.

Победници Еко конкурса-ученици из Житног Потока

Деца обрадовала кориснике Дома старих

Он је истакао да су припадници „Гвозденог пука“ били храбри и неустрашиви, који су са вером и љубављу према отаџбини дали своје животе.

-Споменик јунацима топличког „Гвозденог пука“ је наш завет да се њихова имена и јуначка дела не забораве докле год свако од нас постоји, и то мора да се памти и да се има на уму. Чињеница је да је српска војска у ослободилачком јуришу, након пробијања Солунског фронта, за само 46 дана прешла 500 километара, јер је за српског сељака-војника доћи до своје куће и своје Србије значило стићи до слободе. Српска војска је толико журила да ослободи своју земљу да су савезничке трупе, које су биле логистика, оставиле 200 километара иза себе. Они су јуришали ка својим домовима, жељни свог кућног прага и своје родне груде, рекао је Пауновић и нагласио да су се те 1918. године, напаћене четворогодишњим ратом ,Топлица и Србија радовале слободи.

Полагањем венаца на споменик „Гвозденом пуку“, у Прокупљу се обележава Дан примирја у Првом светском рату

Он је подвукао да је слобода и овог пута имала своју цену и да је она плаћена животима најбољих синова наше земље.
У име општине Прокупље, Пауновић се захвалио свим појединцима и колективима који су помогли да се подигне споменик како би се одужили прецима.

Едукација младих о значају репродуктивног здравља

-Велики број је дао свој допринос за изградњу споменика, што је доказ да Топлица није и неће заборавити своје јунаке. Али не само Топлица, већ и цела Србија, на челу са премијерком Аном Брнабић и члановима Владе Србије, који су били са нама 12. Октобра, да заједно стогодишњицу ослобођења Прокупља у Великом рату.

Заменик председника општине Прокупље, Мирољуб Пауновић, нагласио је да је пут, којим је кренула локална самоуправа, пут напретка на привредном пољу, као и културном, образовном.

БОГАТ СПОРТСКИ ВИКЕНД У ПРОКУПЉУ: ПРОКУПЧАНИ ИДЕМО НА ТРИБИНЕ!

-Три велика задатка су пред нама. Изградња Индустријске зоне, завршетак зграде Дома здравља, изградња ауто-пута и развој других области знатно ће побољшати живот и стандард грађана Прокупља. За ове пројекте имамо највећу могућу помоћ Владе Србије, рекао је Пауновић и подвукао да само заједничким снагама Прокупље, Топлица и Србија иду напред.

У културном делу програма учествовао је Дечији хор „Сањалице“ Дома културе и ученици ОШ „Никодије Стојановић Татко“.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

“Отворено са…” на телевизији “Мостнет”

Почиње Зимска школа за пољопривредне произвођаче

Реновирају се просторије Дома ученика

Нове инвестиције за боље водоснабдевање

Одржано Вече народног стваралаштва

Једина непоражена екипа: Одбојкаши добили у Врању за прво место

Прокупчани развили заставу “Гвозденог пука” на Кајмакчалану

Санација пута Горње Кординце-Бајчинце повезала два села, мештани презадовољни

Санација пута у Клисурици омогућила нормалан саобраћај

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име