Зимска школа: Почела предавања за прокупачке пољопривреднике

Регистровани пољопривредници имају жељу и потребу да стекну нова сазнања из свих грана пољопривреде. Локална самоуправа придаје велики значај развоју и унапређењу пољопривредне производње, што је веома важно, обзиром да је топлички крај махом пољопривредни.

(ВИДЕО) Домаћи хит филм „Јужни ветар“ у прокупачком Дому културе

Ово се чуло данас, на предавању за прокупачке пољопривреднике, које је организовала Пољопривредна стручна служба Прокупље.

Ова предавања организују се већ осам година у оквиру Зимске школе за пољопривреднике.

За више информација кликните на слику!

У Галерији „Божа Илић“ отворена изложба слика Нишлије Бојана Донкова

-Локална самоуправа придаје велики значај развоју и унапређењу пољопривредне производње. Због тога је потребно да се стичу нова знања и вештине ради примене нових технологија и стандарда у пољопривредној производњи. У којој мери се та нова сазнања примењују, показаће тржиште. Због тога је неопходан трансфер знања, како би наши пољопривредници применили нове технологије, стандарде безбедности и исправности производа, агротехничке, заштитне и друге мера, изјавио је заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић и додао да је изузетно значајно што су саветодавци ПСС током ове године одржали разна предавања и тренинге у многим сеоским срединама, не само на територији општине Прокупље, него и у другим топличким локалним самоуправама.

Обележен Дан борбе против дијабетеса у Прокупљу

Говорећи о значају добијања статуса града, Пауновић је нагласио да ће овом променом бити издвојено и више средстава за пољопривреду.

-Од 2015. године из општинског буџета издвајала су се одређена средства за пољопривреду. Због наслеђених дугова, она нису била довољна.

Добијањем статуса града, више ће се издвајати за развој и унапређење пољопривредне производње и сеоску инфраструктуру, изјавио је он и додао да ће одређена средства бити намењена за младе брачне парове и младе пољопривреднике који живе по селима.

Руководство општине Прокупље посетило школу у Житном Потоку

Вршилац дужности директора ПСС Прокупље, Дејан Тонић, нагласио је да је добро што се овом предавању одазвао велики број прокупачких пољопривредника који су заинтересовани да новитете из појединих пољопривредних грана примене на својим газдинствима.

-Изузетну помоћ и сарадњу у последњих годину дана у организовању ове Зимске школе, као и предавања по сеоским месним заједницама у Топлици, имали смо од стране руководства општине Прокупље. На тај начин, они су показали изузетну важност и значај коју ова грана привреде има за многа пољопривредна домаћинства, истакао је Тонић и додао да су саветодавци спремни да дају стручне савете и помогу сваком регистрованом пољопривреднику.

Бесплатна подела садница четинара и лишћара за пошумљавање топличког краја

О “Актуелној штеточини нашег подручја у засадима воћа-жилогризу” говорила је саветодавац Ивана Обрадовић, “Аграрној политици са посебним освртом на кредите” Радован Бјелица, “Апликацији пестицида и значају дозе у доброј пољопривредној пракси у заштити биља” Снежана Јовић.

Дејан Тонић одржао је предавање на тему “Примена добре хигијенске праксе у производњи малине”, Милан Тошовић је говорио о “Технологији гајења ораха”, Душан Грујић о “Третирању воћа у јесењем периоду”, а предавач Александар Стевановић одржао је предавање на тему “Аминокиселине у воћарству”.

Пољопривредници су добили хемијске анализе својих земљишта са препорукама ђубрења.

Дејан Тонић је позвао регистроване пољопривреднике да узорне земље са својих парцела доставе у просторијама ПСС, како би се извршила хемијска анализа која је бесплатна.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ОК ТОПЛИЧАНИН НАСТАВЉА СА ДОМИНАЦИЈОМ!

Обележен Дан примирја у Прокупљу

Победници Еко конкурса-ученици из Житног Потока

Још једна победа: ОК Топличанин 2002 славио против екипе из Владичиног Хана!

Деца обрадовала кориснике Дома старих

Едукација младих о значају репродуктивног здравља

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име