Рекламе - Маркетинг - Контакт

Срећна слава: Данас славимо Стефана Дечанског, а домаћини морају ово урадити како би година била берићетна

Српска православна црква и њени верници 24. новембра славе Светог краља Стефана Дечанског, који се у народу назива још и Мратиндан.

Стефан Урош III Немањић (1276-1331) је био син краља Милутина и отац цара Душана.Отац је наредио да га ослепе, а син да га у старости удаве.

При ослепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу и обећано му је да ће му вратити вид.

– Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити – рекао му је.

Пет година је свети Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља. Својом мудрошу, трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда.

Када је прошло пет година свети Никола чудотворно је вратио вид ослепљеном краљу Стефану који је потом саградио храм Високи Дечани.

Свој век је проживео као праведник и мученик и тако га и скончао 24. новембра 1336. године. Заједно са светим Савом и кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

У народу, посебно у источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником који потичу из паганских времена.

По једном, на Мартиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона. Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

Такође, постоји и изрека: “Свети Мрата, снег за врата”, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године.

Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Постоји веровање ако је на Мратиндан магловито време, зима ће бити променљива. Ако је дан сунчан и ведар, зима ће бити мразовита.

Уколико имате било какав проблем са очима, данас би требало да се помолите овом свецу, изговарајући ове речи:

– Теби, богославни Великомучениче, изврсноме заштитнику, приноси победне и благодарне песме Црква, коју ти избављаш од зала. И ти, имајући слободу пред Богом, ослобађај нас од свих опасности, да ти кличемо: Радуј се, краљу Стефане, мученика украсе!

Обичаји на данашњи дан

Дани од Ђурђица до Мратиндана се називају мратинци, односно, вучји дани, зато што је Свети Мрата био заштитиник вукова. Мрати је народ приписао ту заштитчничку улогу, али и другим зимским свецима – Светом Јовану, Арханђелу Михаилу и Светом Сави.

Према веровању, Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им где ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмери их чије овце да подаве.

Верује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Такође, постоји и изрека: “Свети Мрата, снег за врата”, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године. Верује се, да ће ако на данашњи дан домаћин преузме послове у кући на себе, укућанима кренути набоље. С друге стране, ако се домаћин понаша размажено и зановета, година ће бити лоша.

извор: telegraf.rs/informer.rs/BKTVNews

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.