Рекламе - Маркетинг - Контакт

Славимо великог свеца, ево зашто баш данас треба да будете милостиви према онима који затраже помоћ

Православни верници данас славе Светог Јована Милостивог, патријарха Александријског надалеко познатог по милосрђу и доброти.

Свети Јован В Милостиви је хришћански светитељ. Био је патријарх Александријски у време цара Ираклија (7. век). Његово милосрђе и доброта били су главна одлика његове личности, па је мислио да Бог не може послушати њега ако он не послуша и не помогне убогима и невољницима.

Рођен је на Кипру, у кнежевској фамилији. Отац му је био кнез Епифаније, а од детињства је васпитаван као прави хришћанин. Оженио се на наговор родитеља, а након смрти деце и жене се замонашио. Убрзо је изабран за патријарха Александријског. Десет година управљао је црквом Александријском, чувајући је од незнабожаца и јереси. Био је узор кротости, милосрђа и човекољубља. Забележене су његове речи: “Ако желиш благородства, не тражи га у крви него у добродетељи, јер то је право благородство.”

У време напада Персијанаца на Мисир патријарх Јован је кренуо на Кипар. На путу се разболео и стигавши на Кипар преминуо 620. године.

Назив Милостиви добио је због своје благе природе и инсистирања на забрани прогона оних који нису хришћани.

Његове мошти пренете су најпре у Цариград, потом у Будимпешту и најзад у Пресбург.

Јована Милостивог обележавају све хришћанске цркве и сматрају га свецом доброте. Због тога се верује да на данашњи дан треба да будете милостиви према свакоме ко затражи вашу помоћ.

Говорио је да се непријатељу не треба светити, већ да треба поштовати правило из Новог завета: “ко тебе каменом – ти њега хлебом”.

извор: BKTVNews

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.