Књижевни портрет прозног писца Мирка Демића у прокупачкој библиотеци

У Народној библиотеци ”Раде Драинац“ одржано је књижевно вече на коме је кроз књижевни портрет представљен прозни писац Мирко Демић. О њему је говорио књижевни критичар Александар Б. Лаковић, док је аутор читао одломке из својих збирки приповедака, али и говорио о најновијој књизи „Пустоловине бачког опсенара“, која је недавно објављена.

-За овај роман, Демић је добио Деретину награду и он ће бити промовисан 29. новембра у Крагујевцу, али је прокупачка публика пре свих, већ синоћ, могла да чује неке детаље о њему, рекао је директор прокупачке Библиотеке Драган Огњановић.

За лепшу зиму, на радост деце и омладине: Клизалиште у центру Прокупља!

Нови роман Мирка Демића “Пустоловине бачког опсенара”, за који је, у рукопису, добио награду “Мирослав Дерета”, која ће му бити уручена 3. децембра, разликује се од свега што је до сада овај писац објавио. Главни јунак овог романа је Димитрије Вујић (чији животопис реконструише 50-годишњи отправник возова), авантуриста, обмањивач, каријериста, неуморни заводник са половине 18. века, који учествује у многобројним дворским сплеткама по европским дворовима тог времена.

Народна библиотека "Раде Драинац" Прокупље 发布于 2018年11月27日周二

Школован у Београду и Карловцу, Демић је неколико година радио у родном крају, Глини и Сињу, а од 1995. живи у Крагујевцу. За претходни роман “Ћутања из Горе” добио је награду “Меша Селимовић”, роман “Трезвењаци на пијаној лађи” донео му је награду “Дејан Медаковић”, док је за збирку приповедака “Молски акорди”, овенчан Андрићевом наградом.

Јесења изложба слика и концерт евергрин музике у Дому културе

На питање прокупачке публике да ли је главни јунак измишљен или стваран, Демић је рекао да ће најтачније одговорити ако каже да је домишљен, никако измишљен.

-Стварно је постојао човек по имену Димитрије Вујић. Родио се 1758. године у Суботици, прошао Европу уздуж и попреко и умро 1836, у једном замку поред Брисела. У тим временским оквирима сместио се један необичан и интересантан живот, достојан највећих авантуристичких романа. Данас бисмо рекли да је одличан материјал за високобуџетни филм.

Потомци Милунке Савић: Споменик “Гвозденом пуку” је величанствен!

Оскудни подаци који су Вујића надживели послужили су ми као торзо за роман, а многе празнине покушао сам да домислим, користећи доступна сазнања о времену у којем је живео. На крају писања, тешко је разлучити шта је стварно, а шта домишљено. Био бих задовољан уколико он оживи у читалачкој свести, истакао је аутор романа „Пустоловине бачког опсенара“ Мирко Демић у Библиотеци у Прокупљу.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РАСПИСАН КОНКУРС за доделу 8.000.000 динара намењених пољопривреди

Одржани традиционални сусрети Топличана у Београду

Добровољних давалаца крви све више

(ФОТО) Одигран градски дерби: ОК Топличанин прегазио МОК Топличанин 97

Прокупачки гимназијалац победио на такмичењу у беседништву у Нишу

(ФОТО) Народни музеј из Београда и Народни музеј Топлице на заједничком пројекту

НСЗ Прокупље организује бесплатну обуку за инвалидна лица, ПРИЈАВЕ У ТОКУ!

“Џипијада 2018” на Радан планини: Топлица располаже богатим туристичким потенцијалима

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име