Урадио нешто невероватно! Кардиологу из Ниша додељено велико признање

Кардиолог доц. др Томислав Костић (41) из Ниша, директор Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра у Нишу, добио је почасно признање Европског удружења кардиолога на последњем годишњем конгресу у Минхену.

Овај нишки кардиолог у досадашњем раду уградио је више од 3.500 пејсмејкера и преко 2.000 стентова. Уз то је аутор и коаутор више од 100 научних радова, од којих је више од 20 објављено у међународно признатим стручним часописима. Због импресивних резултата, добио је признање  “Fellows of the European Heart Rhythm Association”, које се додељује кардиолозима за значајан допринос струци.

УСВАЈА СЕ ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ: Корумпирани политичари, функционери, директори и општинари у НЕВИЂЕНОЈ ПАНИЦИ!

– Ово признање сматрам и признањем за Клинику којом руководим. Негде око три милиона становника гравитира према нишкој Клиници за кардиоваскуларне болести, у чијим пријемним амбулантама се месечно прегледа око 1.000 пацијената, а око 500 њих буде примљено на клинику. Уради се и око 700 ехокардиографских прегледа. Нарочито смо поносни на Одељење инвазивне дијагностике и електростимулације јер се на том одељењу обави око 3.500 коронарографија и 1.500 процедура уградње стента. Имамо екипе које су приправне 24 часа, тако да пацијенти са акутним инфарктом у најкраћем могућем року добијају неопходну дијагностику и терапију – каже др Костић, који је и потпредседник Удружења кардиолога Србије.

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ПЉАЧКАЈУ НЕУХВАТЉИВИ ПАНТЕРИ: Дошли бициклама и за око 60 секунди “завршили посао”!

Он истиче да се на овом одељењу годишње угради око 600 пејсмејкера, што нишку Клинику за кардиоваскуларне болести сврстава у светске центре по броју уградњи и одмах иза КЦ Србије као референтне установе у региону.

– Нарочито је значајно то што се уграђују све врсте пејсмејкера, како за поремећаје срчаног ритма тако и за пацијенте са срчаном слабошћу, где је овај вид терапије некад и последња шанса поред трансплантације срца. Осим тога, радимо и озбиљан мониторинг срчаног ритма. Поред неинвазивне дијагностике – холтера, имамо и имплатибилне срчане мониторе (ИЛР) које уграђујемо када имамо губитак свести нејасног порекла, где конвенцијалним неинвазивним методама није могуће установити узрок зашто се то десило. Онда уграђујемо посебан апарат који је мали имплант испод коже, а који може да снима срчани рад скоро годину и по. Дешавало се да 30 одсто тих пацијената касније добије пејсмејкер – каже др Костић.

Чудесна својства јабуковог сирћета: Лечи упалу грла, уклања модрице и лош задах!

За хитна стања постоји екипа за имплантацију привременог пејсмејкера која дежура 24 сата док у новом КЦ Ниш постоји нова опремљена коронарна јединица са 12 постеља.

НОВАК ЈЕ ШАМПИОН, ЊЕГОВ ПОВРАТАК ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ У ИСТОРИЈИ! Не престају да се диве српском асу!

– Људи доста оболевају од кардиоваскуларних болести, а акутни коронарни синдром, односно акутни инфаркт миокарда је на првом месту. Осим у старој згради клинике, у новом КЦ имамо још две нове ангиосале и приправне екипе за дијагностику, терапију и третман инфаркта миокарда. Пацијенти са целог југа Србије у случају инфаркта бивају допремљени у Ургентни центар КЦ Ниш. Наша екипа долази, ради се брза дијагностика, након тога следи уградња стента и пацијенти имају јако добру прогнозу – објашњава овај стручњак.

РАДНИЦИ РЕНОВИРАЛИ СТАН, ПА ОСТАЛИ У ЧУДУ: Пронашли икону зазидану још 1970. а порука коју су затекли их је оставила у шоку!

Грејањем и хлађењем против аритмија

Др Томислав Костић каже да је у плану почетак електрофизиолошких процедура, чиме би се област интервентне кардиологије и електростимулације заокружила. Он се нада да ће 2019. године уз помоћ Министарства здравља успешно бити спроведено и то, чиме би третман аритмија и дијагностичка терапија били комплетирани.

– Реч је о дијагностичкој терапији аритмија на један инвазивни начин. Специјалним катетерима се налази узрок те аритмије на самом срчаном мишићу, а онда се екстремним хлађењем или екстремним грејањем тај узрок аритмије прекида. Добили смо већ потребан генератор преко Министарства здравља, а сада недостају још неке ситнице и надамо се почетку рада у следећој години – каже др Костић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Оштра реакција шефа дипломатије! Дачић: Време је да Европи кажемо ћао!

КАЗНА ЗА ПРИШТИНУ ИЗ ЕУ: Албанци сада плачу, не знају шта их је снашло! ОВО ће их болети!

РОД И ОДРОД СВОГ ПЛЕМЕНА: Како је Мило, кад је порастао, постао Црногорац

ТЕМПЕРАТУРНИ ПРЕОКРЕТ, ИЗ МИНУСА У ПЛУС! Ево какво нас време очекује у децембру!

ЈАВНИ ИЗВРШИТЕЉИ ГОРИ ОД НАЈГОРИХ ЗЕЛЕНАША: Ратном хероју плене све ствари из куће! И то због отплаћеног дуга!

ЈАСНУ (15) СУ КИДНАПОВАЛИ И ЗВЕРСКИ УБИЛИ ХАРАДИНАЈЕВИ ТЕРОРИСТИ: Србија НЕ ЗАБОРАВЉА невине жртве АЛБАНАЦА!

Како су МИЛОГОРЦИ започели ПРОГОН СРБА у Црној Гори илити Мило Ђукановић – ПОТУРИЦА КРВАВ ДО РАМЕНА!

КФОР плени српске производе за Шиптаре! Задржали камион са нашом робом у Зубином Потоку!

Оштре мере Запада због сулуде одлуке Приштине: НАТО хапси Харадинаја!

За нас царински рат није ништа ново! Србија је у трговинском сукобу ОБОРИЛА НА ПЛЕЋА силу којој Албанци нису ни до колена

Испливао снимак са ратишта! Погледајте како је Легија војницима утеривао страх у кости

извор: SrbijaDanas/Blic

1 КОМЕНТАР

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име