Данас славимо Ваведење пресвете Богородице : Дан када је Богородица предата на службу Богу

Српска православна црква и њени верници данас славе Ваведење, празник када је св. Дева Марија уведена у јерусалимски храм.

Свето предање каже да Пресвета Богородица води порекло од лозе цара Давида. Она је живела у малом граду Назарету, на обали Генисаретског језера, са родитељима Јоакимом и Аном, који су се стално молили да добију дете, заветовавши се да ће га посветити Богу. Молитва им је била услишена, и под старе дане су добили ћерку, назвали су је Марија, што у преводу значи суза или од Бога исплакана.

Дева Марија је била лепо, паметно и добро дете, својим родитељима највећа радост. Када је напунила три године, родитељи су је по обећању, одвели у Јерусалим и предали на службу Богу.

На вратима храма их је дочекао првосвештеник Захарија, отац Јована Претече, који је Марију увео у храм и поставио на први од дванаест степеника који су водили у најсветији део, назван Светиња над светињама. Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима, без освртања. Приближавало се време да међу људе дође Исус Христос, Син Божији, Марија се припремала на најсветијем месту да испуни Божију вољу. У храму је остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су 12-годишњу Марију, предали на старање рођаку, старцу Јосифу.

Марија је живела у Јосифовој кући као што је живела у храму, проводећи време у молитви, читању и раду, тако да је она била прва монахиња – она која је живот завештала Богу. Пошто је била изузетно честита, добра, племенита и побожна, Бог је изабрао да буде његова мајка. Поставши Мајком Бога, Богородица је постала мајка целог света.

Пост уз молитву нам помаже да размислимо, да се покајемо, помиримо са свима, да помажемо онима у невољи и ширимо љубав према ближњем, као главну хришћанску врлину и најважнију школу љубави.

Вера у Бога даје снагу и слабијем да победи јачег, као што је Давид Голијата. Тако је и српски народ устао с вером у Бога, победио све освајаче и ослободио се ропства.

За све је потребна слога и вера у Бога.

Слава манастира Хиландар

Ваведење је црквена слава једна од највећих српских светиња, манастира Хиландар. Уочи славе, служи се свеноћно бдење, величанствено и царско, уз учешће монаха из свих светогорских манастира и других гостију. Спрема се свечана хиландарска трпеза, такође и вечерњи парастос свим ктиторима и приложницима. У складу са древним обичајем, сваке године на један дан, игуманско место преузима игуман манастира Ватопед. Наиме, посебне братске везе између Хиландара и Ватопеда утемељене су још за време св. Саве и св. Симеона Мироточивог, од тада пракса да игумани два манастира замене своја места.

И на овај свечани дан, на св. Гори Атонској поштује се Авато, закон који женама забрањује приступ овом острву, у част Блажене Богородице – игуманије Свете Горе, која је једном уверљивом проповеди, многобожачко становништво преобратила у хришћанство.

Обичаји на данашњи дан

У Србији на Ваведење по обичају престају свадбе, које се не одржавају до првих дана пролећа. Обичај у таковским селима био је да се после службе у цркви свечано одевене и окићене цвећем из венчаних венаца, окупе све младе које су се ове јесени удале.

Код Срба се овај дан још зове и Света Пречиста. На овај дан, који се зове и Женска Богородица, светкују се родиље и нероткиње, а многи се на овај дан и причешћују. У селима јужног Поморавља на Ваведење важи обичај да нероткиње оду да преспавају у манастир Црковицу, како би им Богородица подарила могућност да имају пород.

Ваведење је и слава сточара који верују да им Богородица штити стоку од звери. У календару Српске православне цркве Ваведење је уписано црвеним словом, а иначе се сматра једним од 12 највећих хришћанских празника. По броју свечара, као крсна слава, овај празник се налази на 14. месту.

Ваведење се сматра такозваним усечним даном, што значи да тог дана не треба предузимати никакве важније послове, склапати уговоре, започињати велике радове и слично.

И за Ваведење важи правило да не треба радити по кући, прати веш, пеглати и слично.

извор: BKTVNews / SK magazin

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име