Прича о пријатељству Србије и САД

У Галерији „Божа Илић“ у Прокупљу, данас је отворена изложба „САД–Србија, 1918-2018, дипломатски и културни односи“.

ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ САДНИЦА У ПРОКУПЉУ!

Изложбу је отворио изасланик америчког амбасадора у Србији Адам Шик, у присуству градоначелника Прокупља Александра Симоновића, представника Клуба српско-америчког пријатељства Златана Миљковића, представника установа културе, ученика прокупачких школа и бројних грађана.

-Данас смо са вама у Прокупљу, са жељом да учврстимо дугогодишње пријатељство и сарадњу. Ова изложба показује колико су наши пријатељски односи били развијени у прошлости и представља још један корак ка њиховом унапређењу. Изложба је веома свеобухватна, говори о нашој заједничкој историји, о којој многи можда и нису довољно знали, рекао је представник Шик.

(ФОТО) ДЕВЕТ УТАКМИЦА, ДЕВЕТ ПОБЕДА: ОК ТОПЛИЧАНИН НЕЗАУСТАВЉИВ!

Овом приликом, градоначелник Симоновић је изразио задовољство због присуства великог броја ученика и рекао да је топлички крај познат по гостопримству и пријатељским односима са многим народима.

-Ово је нови корак ка остваривању још боље сарадње и јачању пријатељских односа између српског и америчког народа, изјавио је градоначелник Симоновић, захваливши се организаторима изложбе и свима који су дошли да је виде.

Пољопривредна школа “Радош Јовановић Сеља” у новом руху

Изложба представља покушај да се, колико је то могуће, сублимира један буран век и осветле најбитнији детаљи у дипломатској и културној релацији две земље. Србија и САД су земље које су географски удаљене, економски, политички и културно асиметричне, али њихови односи су испреплетани многим заједничким интересима. Век којим се изложба бави, умногоме су обележила два светска рата, током којих су владали јаки савезнички односи Србије и САД и братство по оружју међу војницима са обе стране. То је зближило две земље, али и два различита друштвена уређења и још различитије погледе на стремљење ка бољим правима и демократским слободама савременог света.

Аутори изложбе су Бора Димитријевић, некадашњи директор Народног музеја у Зајечару и Миладин Милошевић, некадашњи директор Архива Југославије.

Почиње садња четинара и лишћара у Спомен-парку “Гвозденом пуку”

Обележавање једног века од краја Првог светског рата, без обзира на то што су дипломатски односи САД и Србије успостављени још 1882, био је повод да аутори, кроз архивску грађу, направе осврт на једновековне дипломатске и културне односе двеју земаља.

Изложба је покушај да се прикажу најзначајнији моменти вишедеценијске сарадње, пријатељство и несугласице, културне размене и економске сарадње, као и глобални амерички утицај на цео свет током 20. века, кога поједини аутори називају веком американизације.

Пакетићи за децу из социјално угрожених породица

Ова изложба је прича о пријатељству између две земље о храбрости, о љубави и хуманости. Она нас подсећа на заједничку историју коју ми данас у савременом свету заборављамо.

За више информација кликните на слику!

Поставку чине 23 панела са историјско документованим подацима, који представљају најзначајније детаље дипломатских и културних односа двеју земаља у једновековном раздобљу. Изложба, као и пратећа дигитална презентација део су пројекта Димитријевића и Милошевића, који је амбасада САД у Београду подржала као један од најзначајнијих у овој години.

Ученици прокупачке Техничке школе о манастиру Манасија

Организатори изложбе у Прокупљу су Амбасада САД у Београду и Народни музеј Топлице.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Корисници Дневног боравка “Сунце” у хуманитарној акцији „Играчка за свако дете”

Стручни надзор у Дому здравља показао висок ниво здравствених услуга

Милица Ерић: Заједно до најбољих културних садржаја за грађане Прокупља

Ученици пекарског смера Пољопривредне школе у Прокупљу производе првокласна пецива и колаче

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име