ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АНДРЕЈ ПРВОЗВАНИ ИЛИ МЕЧКИНДАН: Ево шта никако не смете да радите, а шта је пожељно да направите!

Српска православна црква и верници данас славе Светог Андреја Првозваног. У нашем народу данашњи дан познат је и као Мечкиндан и уз њега је везан је низ живописних и занимљивих обичаја и веровања.

Андреј Првозвани или Андрија је познат као личност Новог Завета, кога је сам Исус Христ првог позвао да буде његов ученик и апостол. Био је син Јоне и брат светог Петра. Назван је Првозвани, зато што је пре свих апостола постао следбеник и ученик Исуса Христа.

Светац исцелитељских моћи

Пролазећи многе земље, посетио је и Пелопонез, где је у Ахајском граду Патре, од тешке болести исцелио човека, по имену Сосија, након чега је већина становника тога града примила хришћанство. Међу њима су били и брат и жена царског намесника Егеата. Егеат је због тога наредио да ухапсе Андреја и ставе га на муке. Након тога наредио је да га разапну на крст.

фото: Tanjug/T. VALIČ

Народна веровања и обичаји

Према народним веровањима, Свети Андреј се сматра заштитником великих животиња. С њима разговара, а оне су му покорне. Некада су мечкари славили Андријевдан, верујући да овај светац кроти медведе као псе, а да светом путује јашући на овој звери.

Уочи Андрејевог дана, кува се кукуруз за медведе, или посебан колач – мечкина повојница, којим се завезивала чељуст медведу, да не коље стоку. У источној Србији дан Светог Андреје назива се Мечкиндан. У крајевима где има медведа, уочи овог дана, кувао се кукуруз “за медведе”, који се оставља да преноћи на крову, па ако га “мечке не поједу”, онда га укућани поједу ујутро.

По планинским селима правили су “мечкин колач” – мечкина повојница, који деца рано однесу на “мечкина места”, да медведи не кољу стоку. Верује се да на тај дан медведи не чине штету и не дирају људе, зато тада не ваља ићи у лов на њих. На данашњи дан ваља јести кукуруз.

За овај дан су везане и многе забране: у Шумадији не штави се кожа нити се било шта са њом ради, а у Хомољу не ради се ништа са одећом – да га мечке не би поцепале. Воденичари скупљају прилоге у брашну, од кога праве “хлеб за мечку”, за који тврде да остаје свеж годину дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АЛБАНЦИ НАПРАВИЛИ ЦРНУ ЛИСТУ 700 СРБА: Стигао ђавољи документ! Србима забрањују да иду у цркву на Бадњи дан?

СРБИ СУ У ОЗБИЉНОЈ ОПАСНОСТИ НАТО открио праве намере: Кфор је претходница упада шиптарске војске на север Косова!

ПРЕМИНУО БОЖИДАР СТОШИЋ: Одлазак омиљеног лика из домаћих серија

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ЗА ДОЖИВОТНУ! Погледајте бруталан старт Милера над Ајаксовим фудбалером

извор: Republika

Оставите одговор

You have to agree to the comment policy.