Рекламе - Маркетинг - Контакт

Никољдански обичаји: Цела Србија данас слави, а једна ствар је строго забрањена!

Својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи.

Свети Никола је био епископ Мире Ликијске у Малој Азији у тадашњем Римском царству, а данас у Турској. Живео је у 4. веку у граду Мира. У читавом хришћанству се поштује као светитељ и чудотворац.

Никољдан се прославља 19. децембра и код Срба спада у славу са навећим бројем свечара. Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морнари често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима.

На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Уочи празника се често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут.

Својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи.

Уз помоћ његове молитве, слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха. Према предању из наших крајева, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском.

Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина. На овај дан, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

Конзумирање мрсне хране на овај празник не долази у обзир – будући да је у току велики Божићни пост, игнорисање обавезног поста је строго забрањено!

У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом – њих ћете усрећити, вама ће бити лепо, а и народ каже – ваља се.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ НИКОЛУ: Пола Србије слави, пола иде на славу! Заштитник путника и свим хришћана чудесним моћима помаже у невољи

извор: Stil / Dnevno.rs / Kurir.rs

фото: Profimedia