ПЛАТИЋЕТЕ ДО 400.000 ДИНАРА АКО НОСИТЕ СРПСКУ ТРОБОЈКУ СА ГРБОМ! Детаљ за који нисте знали да је ЗАБРАЊЕН може скупо да вас кошта!

Кад се српски народ весели, прави свадбу, крштење, прослава не може да прође без музике, пуцања из оружја и махања заставом.

(ФОТО) ОБЈАВЉЕН САДРЖАЈ ТРАМПОВОГ ПИСМА КОЈЕ ЈЕ ДОБИО ВУЧИЋ

Слично је и на утакмицама. Кад су на врхунцу еуфорије, Срби обавезно дижу три прста, истичу државна знамења, машу заставом или се чак огрћу њом. У тим тренуцима многи од њих не мисле о закону. А можда и не знају да закон о државним знамењима каже: „Државну заставу са грбом могу да употребљавају само државне институције, не и грађани.“

ПЛАНУО ОТВОРЕНИ СУКОБ! Федерики пукао филм што Приштина игнорише захтеве ЕУ!

Наопако постављање

Разлику између државне и народне заставе објаснио нам је хералдичар Драгомир Ацовић.

– Народна застава је тробојка без грба, а државна је кад на тробојци постоји и мали грб, то је основна разлика. Закон је предвидео да државну заставу користе све државне институције, али не и грађани. Кад се истакне државна застава, треба да буде извесно да се ради о некоме ко је по уставу и закону овлашћен да говори и представља државу, што обичан грађанин није. Државна застава је знак поноса и њеним специфичним и ексклузивним симболом желе да се послуже многи, али то не значи да од државне заставе треба направити навијачку или свадбену – каже Ацовић.

ПАЖЊА! ЗА БАЦАЊЕ ПЕТАРДИ ПАПРЕНЕ КАЗНE! Нови Закон о јавном реду и миру ригорозан

Он упозорава да постоји мноштво примера и да се у државним институцијама неправилно постављају државна обележја.

– Није драматично што се грађани из незнања неправилно опходе према застави, драматичније је да неке државне установе, градске власти и локалне самоуправе заставе истичу по мери свога незнања, а не по закону. Кад се прође неким градом, видимо бројне заставе разапете вертикално, а тробојка би требало да буде постављена хоризонтално. То је увреда државног симбола! Уместо да се силни инспектори и комунални полицајци разлете и покажњавају та друштва, њима то не пада на памет, али се зато за непрописно паркиран ауто одмах реагује – каже Ацовић.

НЕМАЧКА ОТВАРА ВРАТА ЗА НАШЕ РАДНИКЕ! ИЗМЕЊЕН ЗАКОН О ЗАПОШЉАВАЊУ: Историјски тренутак, ево шта се све мења!

Никако поцепане

Строго је забрањено коришћење поцепаних или оштећених застава, подсећа Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма.

– Не смеју се истицати ни похабане заставе нити избледеле. Такође, не смеју бити постављене тако да додирују тло. Закон врло јасно прописује начин коришћења и постављања, а дешава се да људи хаубе аутомобила прекривају заставом, стављају је на конференцијске столове. Скандалозан је био случај у ријалитију кад је особа играла на застави. Немам ништа против ње, мислим да јој није ни била намера да понизи симбол државе, али је призор био скандалозан – закључује Јовановић.

СМАРТФОН ЊЕТ! Ево зашто ВЛАДИМИР ПУТИН упорно одбија да користи паметни телефон!

Чињенице

Специфичности заставе:

Државна застава

– хоризонтална тробојка
– црвено, плаво, бело поље исте висине
– дугачка три, а висока два метра
– ИМА ГРБ

Народна застава

– хоризонтална тробојка
– црвено, плаво, бело поље исте висине
– дугачка три, висока два метра
– НЕМА ГРБ

Казне за неправилно коришћење

Правна лица која се не придржавају прописа о коришћењу заставе и државних знамења казниће се од 40.000 до 400.000 динара, а за физичка лица прописана је новчана казна од 5.000 до 20.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕМАЧКА ОТВОРИЛА ВРАТА ЗА РАДНИКЕ ИЗ СРБИЈЕ, АЛИ ЕВО ШТА ТО ЗАПРАВО ЗНАЧИ: Сви који мисле да им треба само пасош и карта у једном смеру, грдно се варају! ОВО СУ УСЛОВИ!

НОВИНАР ЈАВНО ИСПРОЗИВАО ПУТИНА! Кад ћете се оженити? И ко је она? Одговор председника као из топа!

Мудра прича Патријарха Павла о Српкињи с Косова: Наш народ једино овако може да реши проблем КиМ!

(ВИДЕО) РАМА ДОБИО ЈАЈЕ У ГЛАВУ! Хаос у парламенту, посланици напали премијера Албаније!

СРПСКИ ИЗВРШИТЕЉИ ГОРИ ОД ЛОПОВА: Обио баки сеф у банци, иако није његов дужник, и то без полиције и сведока!

(ФОТО) “СРБИ, НЕ НАСЕДАЈТЕ НА АМЕРИЧКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ!” Руси упутили нашем народу СНАЖНУ ПОРУКУ и открили ШТА ТРАМП ЗАИСТА ТРАЖИ од ВУЧИЋА!

(ФОТО) РУСКА БАЗА НИКЛА ПРЕД ВРАТИМА АМЕРИКЕ: Паника у Пентагону, Москва осварила претње!

Албанац са Косова УБИО СРПКИЊУ! Насред улице је избо 56. пута, па се на ГНУСАН начин правдао!

ВАЖНО! КО ИМА ПЕНЗИЈУ ДО 34.003,90 ДИНАРА, ПРИМАЋЕ ДОДАТАК: До новембра 2019. увећање пензионерима са најнижим пензијама

извор: Kurir.rs