МОЛИЛА САМ БОГА ДА ЈЕ АУТОБУС ПРАЗАН! Др Светлана Ђорђевић: За 23 године рада у Хитној помоћи НЕ ПАМТИМ ОВАКВУ НЕСРЕЋУ. Призор је био ужасан, троје мртвих на лицу места, ПОВРЕЂЕНИ НА СВЕ СТРАНЕ…

Задатак подстаница Хитне помоћи које се налазе на ободима града служе да у рекордном року екипе стигну до места несреће. Тако је било и овога пута, др Светлана Ђорђевић са својом екипом у тренутку када је ушла у подстаницу добила је позив: „Судар воза и аутобуса, има страдалих и повређених“.

За три минута прва екипа стигла је до места несреће.

„ПОГИНУЛА ЈЕ НА МОЈ РОЂЕНДАН“ Деда страдале Маријане: „Увек је седела на крају аутобуса, али овај пут на средини, баш где је УДАРИО ВОЗ“

„Молила сам Бога да је аутобус празан, јер када добијете такав позив можете само да нагађате шта вас чека. За три минута стигли смо, ужасан призор, троје мртвих на лицу места, повређени на све стране“ – почиње причу Др Светлана Ђорђевић.

„Крећемо и размишљамо шта ћемо затећи, али нажалост аутобус је био пун деце и људи. Било је страшно, ми немамо тај луксуз да нам прораде емоције, одмах почињемо да радимо свој посао до тренутка док га не завршимо. За 30 до 40 минута сви спацијенти са лица места су пребачени. Док сам ја завршила примарну тријажу, стигла је следећа екипа, најугроженији пацијенткињу ставили смо на носила, потпуно је била спремна и кренули смо ка Клиничком центру. Троје људи на лицу места је страдало, др Душан Гостовић је преузео даље, а ја сам кренула са угроженим пацијентом. Пристизале су нове екипе, када смо се ми поново вратили већ је све било рашчишћено. Могу да кажем да нисам поносна само на своје колеге, већ и на све сараднике који раде у Хитној помоћи. Возачи, сестре, диспечери, сви су апсолутно одговорили овом тренутку“, прича Светлана.

ОВАЈ НИШЛИЈА ЈЕ ИСТИНСКИ ХЕРОЈ: Милан чуо за несрећу, па појурио за ћерком ка аутобусу смрти! А КАКО ЈЕ СПАСАВАО ДЕЦУ ВИЂА СЕ САМО НА ФИЛМОВИМА

За 23 године колико ради у Хитној помоћи ова докторка не памти овако масовну несрећу, сећа се оних са студија, које су се догодиле код Дољевца која је била слична овој, али оне када се догодила екплозија у Алексиначким рудницима.

„Када се све заврши и кад све прође, е онда нама крећу слике, које нас прате данима. Ујутру када се пробудимо, увече кад легнемо да спавамо, то траје данима и то се никада не губи, можда само да се потисне али се не заборавља“, додаје др Ђорђевић.

Директор Хитне помоћи Др Славољуб Живадиновић, поносан је на своје особље, јер су лекари Хитне у првим борбеним редовима када се дешавају овакве ствари.

Он напомиње да је ова несрећа била тест свега онога што лекари Хитне морају да знају, емоције се остављају по страни и да се у том тренутку размишља само о спашавању живота.

КОНАЧНО!

Прокупље Онлине 发布于 2018年12月24日周一

„Када су добили позив, они нису знали шта их чека. Прва екипа је стигла за три минута, и то је сврха наших подстаница, да смо што ближи терену. Током 24 часа има седам мобилних екипа, међутим, у овој акцији учествовало 11 екипа, четири ванредне, али је у дворишту Хитне било спремно још десет возила са комплетним екипама. Ноћна смена је седела, и такође чекала да ли има потребе да се и они укључе. За овакве ствари ми имамо и покретну амбуланту те смо одмах на лицу места збрињавали лакше повређене. Морам да напоменем да имамо изванредну сарадњу са Градом и градоначелником Дарком Булатовићем, и по први пут нам је Град одобрио пријем четири возача што нам много значи, али и двоје доктора“, каже директор Живадиновић.

Када се деси масовна несрећа, екипе Хитне помоћи знају тачно коме треба прићи прво, и на лицу места се одређују приоритети, о чему говори и Др Небојша Ђорђевић који је на време проценио кога треба што пре отпремити за Клинички центар, и тамо су управо двоје тињџера који се још увек боре за живот.

(ФОТО) МЕШТАНИ БЛОКИРАЛИ ПУТ И ПРУГУ У НИШУ! После судара воза и аутобуса траже да се хитно постави РАМПА!

„Ми лекари Хитне са огромним искуством, заиста многе ствари смо доживели и преживели, али и на овакве ствари морамо бити спремни и концентрисани. Ја и моје колеге, успели смо за 45 минута да збринемо и отпремимо врло тешке пацијенте. Поносан на себе сам први лекар који је довезао повређене са удеса до Клиничког и успео сам да анимирам и анестезиологе и хирурге и техничаре шта их чека, како да се припреме и какве пацијенте да очекују у наредних пола сата, сат. Колегиница и ја успели смо да у оном тренутку брзо реагујемо и особе које су имале шансу да преживе да их превеземо до Клиничког центра, и то су особе које су још увек живе боре се за живот“, каже др Ђорђевић.

Координатор на лицу места Душан Гостовић објашњава да је потребна добра комуникација, она већ постоји у Хитној помоћи, али каже, потребно је добра комуникација и са Клиничким центром, односно Ургентним, како се не би дешавало да буду „изгубљени у преводу“.

„Изражавам саучешће породицама жртава и желим опоравак онима који су преживели. Захваљујем се полицији и саобраћајној полицији, ватрогасцима без којих нисмо могли да урадимо сав посао. Међутим, не може све бити идеално, овде недостаје једна анализа између кућа, Хитне помоћи, Клиничког центра и полиције, како би што ефикасније обављали свој посао. Ми у Хитној се одлично разумемо, само је потребно додатно разумевање и са осталима“, додаје Гостовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕМА НАСТАВКА ДИЈАЛОГА ДОК ПРИШТИНА НЕ УКИНЕ ТАКСЕ! Дачић без дилеме је реч о стању на КиМ!

(ВИДЕО) БИЛА ЈЕ ТО ЉУБАВ НА ПРВИ ДОДИР! ОВАКВОГ ПУТИНА ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Девојчица је тражила да му опипа лице, а онда тотално ШОКИРАЛА И ЗБУНИЛА ПРЕДСЕДНИКА!

БРАВО НИШЛИЈЕ! Више од 500 људи до сада ДАЛО КРВ за повређене у судару воза и аутобуса!

МАМА ЈЕ БИЛА ИСПОД ШИНА, А ОКО ЊЕ СУ БИЛИ ДЕЛОВИ ТЕЛА: Страховита исповест Петра (16), сина коме отац јуче није смео да каже да му је мајка мртва… ДА ВАМ НЕ ПРИЧАМ ШТА САМ СВЕ ВИДЕО

Дачић открио план Београда: Ако се САД умешају у дијалог са Албанцима ЗНАМО ШТА НАМ ЈЕ ЧИНИТИ

извор: (Kurir/Blic)