ИЗМЕНА ЗАКОНА До сада су извршитељи избацивали на улицу, погледајте шта ће вам убудуће радити

Закон о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) биће промењен, како најављује министарка Нела Кубуровић, у првој половини наредне године.

Исељавање из стана и избацивање на улицу, неретко у цик зоре, које у свом раду практикују извршитељи због дуга за струју или комуналије ускоро би могло да постане прошлост, јер ће у првој половини 2019. године бити промењен Закон о извршењу и обезбеђењу (ЗИО).

(ВИДЕО) БОМБАШКИ НАПАД У ЗЕМУНУ! АУТОМОБИЛ ЕКСПЛОДИРАО У ВОЖЊИ: Разнет возач црног мерцедеса! Полиција блокирала СВЕ ПРИЛАЗЕ граду!

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је јуче да радна група тог министарства ради на изменама ЗИО закона, којима би требало да се уједначи пракса судова и јавних извршитеља, али и да се уведе е-аукција.

Према њеним речима, закон се мења јер су уочене неправилности у раду извршитеља на различитим подручјима. Стога ће бити размотрени ценовници, односно накнаде по којима они послују, као и питање које тишти многе дужнике – да ли ће извршитељ моћи да вас лиши крова над главом уколико је некретнина у којој живите једини дом који поседујете. Потпуну новину у Закону представљаће увођење е-аукције.

УБИЈЕН ПОЛИЦАЈАЦ НА КиМ! Рафал испред банке у Пећи, двоје људи изгубило животе!

– Радимо на уједначавању судске праксе зато што смо установили да извршитељи на подручјима различитих апелација различито поступају, као и да судови различито поступају – рекла је Кубуровићева и додала:

– Управо се установило да код продаје некретнина имамо највише неправилности, тако да кроз увођење е-аукције, каква пракса постоји и у ЕУ, имаћемо транспарентан процес, омогућићемо свим заинтересованима да учествују, а информације ће бити заштићене.

ИСПЛАНИРАЈТЕ НА ВРЕМЕ: Празници стижу, а са њима и ВРЕМЕНСКЕ ПРОМЕНЕ, а посебно за Божић!

На питање да ли постоји могућност да закон онемогући одузимање некретнине због дуга, посебно ако је то једини кров над главом, министарка је одговорила да се и та иницијатива разматра.

– Радна група то има у виду, верујем да ће се наћи неко компромисно решење да ли дом може бити у потпуности изузет или не – објаснила је она.

Свакако ће измене и допуне Закона и правилник о тарифама претрпети измене, додаје министарка, како би извршни поверилац и извршни дужник имали мање трошкове поступка.

“УСТАНИ, БОЉЕ ТИ ЈЕ, УБИЋЕ ТЕ К’О КОЊА” Тинејџер зверски пребио вршњака у Дому ученика, ученици све снимали И СМЕЈАЛИ СЕ!

Муке које грађани Србије имају са извршитељима су многобројне, чему сведочи податак да се Удружењу „Ефектива“ јави у просеку пет особа дневно.

Дејан Гавриловић, председник поменутог удружења, сматра да нови закон пре свега треба да се позабави поступком извршења над некретнинама, јер су ту, како каже, највеће махинације, као и да треба да спречи продају куће или стана, уколико је једини дом дужника. Он је за наш лист испричао са којим проблемима су грађани најчешће суочени.

ПРАВЕ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Од 1. јануара заједничка контрола граница Тиране и Приштине

– Људи су у чуду, није им јасна та несразмера између основног дуга и онога што плате извршитељу, односно, ако дугују 2.500 динара за комуналије, зашто извршитељу плате 15.000. Многи сумњају да извршитељи пумпају трошкове и имају проблеме јер им се некретнина углавном прода испод сваке цене. На пример, стан који вреди 100.000 евра буде процењен на 80.000, а онда буде продат за 30 одсто од те вредности, односно за 24.000 евра – каже он и додаје:

– Имали смо случајеве драстичног кршења закона, где извршитељ одбија целокупна примања, иако се ради о алиментацији. Такође, честе су жалбе да извршитељ не одбија дужнику 2/3 од пензије, како закон предвиђа, већ заобиђе ПИО фонд, затим да налог банци, а онда она комплетно блокира рачун дужнику.

ВОЗИЛО КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ УДАРИЛО У КОМБИ СА СРПСКИМ ЂАЦИМА У ГРАЧАНИЦИ: Повређено деветоро малишана!

Испаштају они који немају везе са дугом

Иницијатива „Кров над главом“ је за непуне две године водила чак 144 случаја због неправилности у раду извршитеља, и то само у Београду и Новом Саду.

Иван Златић из те иницијативе потврђује да су катастрофално велики трошкови, а да се људима који дугују, а већ су у незавидној материјалној ситуацији, набацују велики трошкови. Он додаје да често са извршитељима имају проблем људи који немају везе са дугом који им се приписује, односно, они који су такозвана трећа страна у спору.

– Предмет је ваш стан, ви о томе ништа не знате, нисте били у прилици да изнесете своје аргументе и онда страна која победи ангажује приватног извршитеља, који вам једног дана закуца на врата – објаснио је Златић.

(ФОТО) НОВА ШОК СЛИКА ИЗ НИША, АУТОБУС СМРТИ ОСТАВЉЕН ПОРЕД ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА: Препун крви стоји ту да га деца гледају сваки дан?! Једном ђаку најбољи друг је погинуо у том аутобусу

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име