Данас славимо Светог Игњатија: Децу обавезно повуците за уво, ево и зашто!

Нека свако ово уради!

Српска православна црква данас слави Светог Игњатија Богоносца.

Био је трећи по реду патријарх Антиохијске цркве. Назван је Богоносцем зато што га је Исус Христос држао у рукама док је био дете и веру у Бога у себи.

Према предању везаном за ову славу у Срба, Господ је, подучавајући своје ученике смерности, узео једно дете и рекао: “Ко се понизи као дете ово, онај је највећи у царству небеском”.

То дете био је Игњатије.

Када је одрастао, био је ученик Светог Јована Богослова, а касније епископ у Антиохији, где је први увео антифонски начин појања у цркви. Према хришћанској традицији такав начин појања се открио Светом Игњатију међу анђелима на небесима.

То је појање за две певнице тако да кад на једној страни појање престане, на другој почиње, а овај се начин појања Светом Игњатију чудотворно открио.

У то време је цар Трајан, пролазећи кроз Антиохију у ратном походу против Персије, чуо за Светог Игњатија и покушао да га саветима и претњама, чак понудом сенаторске титуле, окрене од вере. Кад није успео, наредио је да га окованог пошаљу у Рим и баце у арену зверима.

Лавови га растргоше и изедоше, оставивши само неколико већих костију и срце.

Јављао се више пута из онога света и чинио чудеса помажући све до данас свакоме ко га призива у помоћ.

Тешки пут од Антиохије до Рима светитељ је провео у молитви и жељи да страда за Господа. Лавови су га растргли у римској арени 106. године. Од светитеља и мученика остало је само његово срце испуњено љубављу за Господа Исуса Христа.

Према предању, на данашњи дан се не раде тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење.

Понегде се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у новој години.
Домаћице данас на посебан начин хране живину: у круг, начињен од положеног конопца, баца се специјално спремљено жито.

извор: SK Magazin

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име