(ФОТО) ИСПЛОВИО КИНЕСКИ МОНСТРУМ: Прва фотографија ратног брода опремљеног СУПЕРТОПОМ! ЕВО ШТА СВЕ МОЖЕ!

Судећи према последњим извештајима, Кина је прва на свету опремила ратни брод електромагнетским топом, помало фантастичним оружјем познатим и под енглеским називом railgun (рејлган). Брод је први пут примећен у јануару прошле године, а после реке Јангце завршио је на тестирању у Тихом океану.

ВЛАДИКЕ СПРЕМИЛЕ ДАРОВЕ ЗА ПУТИНА: Руски председник обилази и цркву “Путиновку”? Ево који га ПОКЛОНИ очекују

Брод Хаијангшан из класе Јутинг И десантних бродова, појавио се на друштвеним мрежама 29. децембра, а иако му је локација непозната чини се да је на отвореном мору.

Почетком прошле године топ су називали “Чудовиштем са Јангцеа”. На фотографијама је приказан брод с великим топом на прамцу, а остатак брода препун је контејнера, разноврсне опреме и прекривен церадом. Брод дуг 180 метара дизајниран је како би се могао приближити непријатељској обали и искрцати 10 тенкова или 500 тона терета.

(ВИДЕО) СНЕГ НАПРАВИО ХАОС НА ИБАРСКОЈ: Колоне и до 10 километара

Овакво оружје за разлику од конвенционалних које се ослањају на неку врсту експлозије за лансирање пројектила, ослања се на електромагнетизам. Такви пројектили имају знатно дужи домет од конвенционалних, а могу се користити на удаљеностима од више стотина километара. Тестирање новог и још недовољно истраженог оружја је посебно опасан подухват и може нанети тешку штету окружењу.

Вероватно због тога је и искоришћен релативно стари брод који је, наизглед, већ пред отписиванем. Велики складишни простор у унутрашњости брода идеално је место за бројне генераторе за производњу готово незамисливе количине електричне енергије потребне за лансирање огромних пројектила. Средином прошле године ЦНБЦ извештавао је о поверљивим извештајима које предвиђа како ће овај систем бити ”спреман за рат” до 2025. године.

ТУГА У НИШУ! СЕДМА ЖРТВА АУТОБУСА СМРТИ: Мушкарац (65) преминуо у болници након стравичне несреће у Доњем Међурову

”Способан је да погоди мету удаљену 200 километара брзином 2 км у секунди”, стоји у извештају. Око 50.000 долара кошта сваки пројектил.

Ипак, тренутно није могуће прецизно одредити где је Кина стигла са овом технологијом и да ли је испред САД. Америчка морнарица тако наводно већ годинама тестира исто, но кључни проблеми који се појављују су они са напајањем, електроником и трошењем. Надају се да ће бити спремни за борбу пре него их инсталирају на бродове. О кинеским покушајима мало се зна, можда само више својих тестирања у ранијој фази спроводе на мору, за разлику од СА. Или је стварно могуће да ће Кина у овој битки надвладати САД.

Ово је возач аутобуса смрти: Милан Чудо на саслушању није могао да објасни зашто се снимци не поклапају са његовом изјавом

Амерички буџет за ове системе биће 20 милиона долара у овој години.

Ако и када буду у употреби могли би да се нађу на једном од три ратна брода из класе Зумвалт. Сва три брода, Зумвалт, Монсур и Џонсон, могу произвести 78 мегавата електричне енергије. Нови би систем могао заменити два 155-милиметарска топовска система које је морнарица изградила, али никада за њега није купила муницију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

ГИГО, ЗБОГОМ: Преминуо је чувени Марко Николић!

(ВИДЕО) СПЕКТАКУЛАРНА ПЉАЧКА НА АУТО-ПУТУ: Ровокопачима напали блиндирани ауто и однели 2,3 милиона евра!

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име