Банке заврнуле славину! Забрањени кеш кредити на дуже од…

Народна банка Србије забранила је банкама да готовинске (кеш) и потрошачке кредите одобравају као до сада на десет или чак 12 година.

Тако је од 1. јануара максималан рок отплате скраћен на осам година (96 месеци), у 2020. то ће бити седам година (84 месеца), док ће 2021. ове врсте зајмова моћи да се одобравају на највише шест година (72 месеца).

Три пљачке код Гњилана: Србима за празнике украдена два аутомобила и бик

Како је за Српски телеграф објаснила гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, ову меру централна банка је донела из предострожности.

– Кредитни раст је услов привредног раста. Али је за нас здрав и одржив привредни раст услов свих услова. Зато смо донели одлуку која постепено ограничава рокове ненаменских и необезбеђених кредита. То је мера одговорности свих нас за одржавање успостављене стабилности – нагласила је Табаковићева и напоменула да није реч о забранама, већ да банке могу да наставе да одобравају кредите по роковима дужим од осам година, али ће саме морати да преузму одговорност за то.

Лекари из Ниша се боре за живот девојчице повређене у АУТОБУСУ СМРТИ!

Рата највише 60 одсто плате

НБС је увела и меру којом је ограничила укупну месечну задуженост на максималних 60 одсто од висине плате или пензије. Значи, ако неко има плату од 50.000 динара, рата не може да прелази 30.000 динара, и то под условом да клијент нема кредитне картице или дозвољени минус.

Практично, то значи да ће банка, ако у току ове године одобри потрошачки или готовински кредит с роком отплате дужим од осам година, морати да умањи свој капитал за целокупан неотплаћени износ главнице све до коначне отплате зајма.

(ВИДЕО) Путин видео уплакану девојчицу, зауставио ауто и сада о његовом гесту прича цео свет

Подаци Удружења банака из новембра 2018. показују да је дуг становништва за готовинске, рефинансирајуће и потрошачке кредите износио чак 500 милијарди динара, чиме су ти зајмови претекли стамбене, у које је пласирано око 400 милијарди динара. Истовремено, банке су продужиле рок отплате динарских кредита на десет и 12 година. То је био сигнал за узбуну и НБС је реаговала да не би дошло до повећања тешко наплативих кредита без обезбеђења.

(ФОТО) УЧК ИСПИСАНО УСРЕД БЕОГРАДА! На Божић освануле ЈЕЗИВЕ ПОРУКЕ, ухапшена тројица Албанаца!

Мада на први поглед изгледа да ова мера отежава положај грађанима јер дужи рок отплате значи мању рату, када се мало боље погледа, види се да у ствари када коначно отплате кредит они врате много мање новца (погледајте табелу – на исти кредит од 600.000 динара, са истом каматом, разлика је 150.000 динара, зависно од рока отплате).

Пекар затекао жену у кревету са комшијом ауто-лимаром, пао му мрак на очи, а онда са неверницом сковао ПАКЛЕНИ ПЛАН!

Умањење ризика

Члан Савета гувернера НБС Миладин Ковачевић потврђује за наш лист да је разлог за овај потез умањење ризика:

– НБС превентивно реагује да се не би поново развијали ризици и повећавао број ненаплативих кредита, што је захваљујући стратегији НБС решено, односно у највећој мери ублажено. Овај потез је добар за све, и за грађане и за банке. Једино не погодује шпекулантима, који верују да на некаквим ризичним позајмицама и ризичном понашању могу нешто уграбити.

(ВИДЕО) ЖИВЕЛИ! ДОДИК ОБЈАСНИО ШТА БИ УРАДИО СА ГРАНИЦОМ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Дрина је наша река, нека тече!

Ова мера не важи за стамбене и ауто кредите.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАСОВНИ ЕГЗОДУС: Преко 40.000 косовских Албанаца ЖЕЛИ ДА НАПУСТИ тзв. КОСОВО

НОВО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА! ОВАКАВ МРАЗ СРБИЈА НЕ ПАМТИ, ВЕЧЕРАС ЛЕДЕНА КИША: Стиже нам нагло захлађење и ДЕБЕЛИ МИНУС! Температура ће ићи и до НЕВЕРОВАТНИХ -18! (ПРОГНОЗА)

(ВИДЕО) ЕВО КАКО ПУТИН ПУЦА ИЗ ТОПА У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: На команду пали без оклевања је потегао “обарач”!

Вашингтон пост: Тачи под притиском Трампа укида таксе од 100 одсто на робу из Србије

извор: Republika/Foto: Tanjug

 

 

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here