Ова породица обожава Србију: Ниш је за Нову годину имао посебне госте

Међу бројним гостима из иностранства који су минуле новогодишње празнике провели у Нишу били су и Бразилац Хозе Царнеиро (53), његова супруга Џојс и ћерка Марија (18).

Хозе обожава Ниш, а Србију сматра својом другом домовином. Долазак у Ниш са породицом била је његова дугогодишња жеља, а ове године се и остварила.

СРБИЈУ КОЧЕ ФРАНЦУСКА И ХОЛАНДИЈА, НЕ ЖЕЛЕ НАС У ЕУ: Аустрија открива да за ПАРИЗ МИ НИСМО ДЕО ЕВРОПЕ!

Хозе је први пут дошао у Ниш 1988. године као апсолвент електронике пошто је путем конкурса добио два месеца стручне праксе у предузећу Еи Ханивел. Уместо два, остао је у Нишу седам месеци.

“Отац ме је наговорио да дођем, рекао је да ми је то јединствена прилика да видим Европу. Такође ме је наговорио да, када већ превалим толики пут, останем у Европи годину дана. У Ниш сам дошао са повратном картом на годину дана, а са обезбеђеним смештајем за два месеца. Нисам говорио енглески, а нисам знао ни којим језиком се у Србији говори”, рекао је Царнеиро агенцији Бета.

ДАЧИЋ ЈАЧИ ОД ПРОВОКАЦИЈА ЦРНОГОРСКИХ НОВИНАРА: Нећу да се извињавам што водим српску политику

Како је казао, када је стигао у Ниш налазио се пред наизглед непремостивим проблемима, али их је брзо превазишао уз помоћ пријатеља које је стекао у Еи Ханивелу и у студентском дому код Електронског факултета.

“Брзо сам научио енглески и српски довољно да могу да се споразумевам, а у Еи Ханивелу су ми рекла да могу да останем код њих колико желим. Уз помоћ пријатеља остао сам да станујем у студентском дому иако нисам био званично пријављен”, присећа се Царнеиро.

Прокупље Онлине 发布于 2019年1月8日周二

После седам месеци проведених у Нишу отишао је у Енглеску, а потом у Бразил, али Ниш и пријатеље које је у том граду стекао никада није заборавио.

“Искуство које сам стекао у Нишу одиграло је пресудну улогу у мојој каријери. Захваљујући пракси у Еи Ханивелу и томе што сам научио енглески, одмах након дипломирања нашао сам посао у највећој фабрици за производњу папира у Латинској Америци. Сада имам сопствену фирму која се бави тим послом”, рекао је Царнеиро.

Према његовим речима, после 1989. године два пута је долазио у Ниш и то 2003. и 2016. године.

Три пљачке код Гњилана: Србима за празнике украдена два аутомобила и бик

“Када сам 2003. године дошао у Ниш нисам имао телефон ни једног пријатеља из Еи Ханивела. Тражио сам их од стана до стана, али их нисам нашао. Изашао сам сам у кафић и наручио пиво. Човек који је радио у кафићу био је један од мојих старих другова. Препознао ме и помогао ми да нађем остале пријатеље из фабрике и студентског дома”, изјавио је Царнеиро.

Како је казао, у Нишу је стекао пријатеље за цео живот, који се ништа нису променили свих ових година осим што су мало оседели и остарили. Ниш се, додао је, много променио, има више зграда, продавница, кафића и много људи у њима.

Банке заврнуле славину! Забрањени кеш кредити на дуже од…

“Заиста смо се одлично провели протеклих недељу дана. Прославили смо Нову годину у ресторану, ишли смо на излет на Стару планину како би наша ћерка видела снег. Посетили смо студентски дом и Еи Ханивел у коме сам био на пракси. Фабрика изгледа исто, али тамо више нема никога, нико не ради”, рекао је Царнериро.

Његова супруга Џојс казала је да јој је било веома лепо у Србији тако да би волела да још који пут дође, али током лета.

“Људи су веома срдачни, гостопримљиви. Нису хладни, одмах су нас сви прихватили. Храна је такође одлична. Много нам се допао роштиљ, прасетина и ракија”, изјавила је Џој Царнеиро.

Хозеов пријатељ из студентског дома код Електронског факултета Радомир Ристић, рекао је да је Хозе док је био на пракси у Нишу био омиљен међу студентима и запосленима у Еи Ханивелу.

“Све је у дому познавао и сви су њега познавали. Дружио се са свима и био спреман да помогне у свакој прилици. Када нам је у саобраћајној несрећи погинуо цимер били смо заједно на сахрани, понео се као права људина”, рекао је Ристић.

Лекари из Ниша се боре за живот девојчице повређене у АУТОБУСУ СМРТИ!

Према његовим речима, Хозеа је при одласку из Ниша испратио цео студентски дом, а журке због растанка организоване су три дана.

Ристић је истакао да је Хозе и дан данас омиљен у Нишу, тако да су се сви утркивали да га угосте и није морао да плаћа хотел пошто му је један од пријатеља уступио свој стан.

Он је казао да је његов пријатељ из Бразила постао и сјајан амбасадор Ниша и Србије.

“У свакој прилици Хозе истиче да је живео и радио у Нишу. На мајицама поред грба своје земље носи и наш грб. Када су наши одбојкаши играли меч против Бразила у његовом граду Куритиба сви на трибинама били су у жутим дресовима, само су Хозе, његова жена и ћерка носили српске дресове и заставу”, казао је Ристић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) УЧК ИСПИСАНО УСРЕД БЕОГРАДА! На Божић освануле ЈЕЗИВЕ ПОРУКЕ, ухапшена тројица Албанаца!

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име