Славимо светог Стефана: Ово је обичај који данас морате испоштовати како бисте правилно испратили Божић

Српска православна црква 27. децембра по црквеном, старојулијанском календару (9. јануара по грегоријанском) прославља Светог првомученика и архиђакона Стефана, заштитника лозе Немањића.

УСТАШЕ НАПАЛЕ СРПСКОГ МИНИСТРА! Пленковић вређао Србе на Божић, А САД ИМ ДАЧИЋ “ОТЕЖАВА ПОМИРЕЊЕ”?!

Свети Стефан био је Јеврејин и рођак апостола Павла. Први је од седам ђакона које су свети апостоли рукоположили и поставили на службу око помагања сиротиње у Јерусалиму. Зато је и прозван архиђаконом.

Својом вером чинио је многа чудеса међу људима, а својим противницима Јеврејима супротстављао се мудрошћу и силом Светог Духа. Оптужен је да је хулио на Бога и на Мојсија, а уз помоћ лажних сведока и осуђен.

АМЕРИКА НА ИВИЦИ ВАНРЕДНОГ СТАЊА! Трамп не попушта: Биће зид на граници с Мексиком, ИЛИ НАС НЕЋЕ БИТИ!

Светитељ се, озарен својом вером, обратио народу и говорио о многим доброчинствима која је Бог учинио народу Израиља и назвао их издајницима и крвницима Христовим.

Убрзо после тога извели су га из града и каменовали. Међу мучитељима налазио се и његов рођак Савле, касније апостол Павле.

Стефанову мученичку погибију гледала је са неког удаљеног места и Пресвета Богородица са Светим Јованом Богословом и усрдно се молила Богу за овог страдалника истине и вере.

СРБИЈУ КОЧЕ ФРАНЦУСКА И ХОЛАНДИЈА, НЕ ЖЕЛЕ НАС У ЕУ: Аустрија открива да за ПАРИЗ МИ НИСМО ДЕО ЕВРОПЕ!

Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомученик.

Тело светог Стефана кришом је узео и сахранио на свом имању потајни хришћанин и кнез јеврејски Гамалил.

Свети Стефан се увек слави 9. јануара, трећег дана Божића и једна је од већих слава у нашем народу.

ПОЧЕЛА ЈЕ КИША, МОЖЕ БИТИ ДА ЈЕ ЛЕДЕНА, ЧУВАЈТЕ СЕ: Мислили сте да је готово? Од ДАНАС НОВА ТУРА СНЕГА у Србији! У недељу сунчано и 5 степени

Обичаји

У Срба постоји велики број народних обичаја везаних за Стевањдан. Најраширенији је да се тог дана износи божићна слама из куће, али тихо да се не “отера Божић”, јер слава св. Стефана пада у други дан по најрадоснијем хришћанском празнику.

Слама се, због веровања у њену плодотворну моћ, прво пажљиво помете и сакупи, а потом оставља у шталу, воћњак или међу пчеле, да појача род или напредак.

У Војводини је традиција да сламу износе жене, тихо, да се не би чуло како одлази Божић. Оне метлу којом је божићна слама пометена, не користе током године, већ ради здравља чувају.

(ВИДЕО) ШТА ТО ПУТИН ИМА НА РУЦИ? Детаљ на шаци руског председника изазвао ХАОС на друштвеним мрежама!

Славски колач за Стевањдан меси се дан пре славе, и украшава се фигурицама птица, жита, грожђа, буренцима, књигом итд.

Износи се на већ обогаћен сто са сувим воћем, орасима, медом, јабукама и наранџама, а затим посвећује и сече или ломи, већ према локалним обичајима.

За ову као и за све славе слављене на тлу Србије најважније је да домаћин на сто изнесе славски колач, да на трпези уз иконицу свеца – Светог Стефана, гори славска свећа и да у домаћинову кућу дођу његови најближи – родбина, кумови, блиски пријатељи. Без њих, ништа од наведеног нема смисла.

Ова породица обожава Србију: Ниш је за Нову годину имао посебне госте

У шумадијским селима се на Стевањдан “полазе шљиве”. Домаћин са секиром одлази у воћњак да “посече неродно”. Узмахне секиром, али неко ко је с њим га одврати од сече говорећи да не сече јер “родиће ове године”. Затим се стави благородна слама у ракље сваког стабла које је “подбацило”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОК У НИШУ! НАОРУЖАН КАО РАМБО! Полиција зауставила „пежо“, а унутра – ПУШКЕ, ОПТИЧКИ НИШАНИ, МУНИЦИЈА…

Банке заврнуле славину! Забрањени кеш кредити на дуже од…

Лекари из Ниша се боре за живот девојчице повређене у АУТОБУСУ СМРТИ!

(ВИДЕО) ЖИВЕЛИ! ДОДИК ОБЈАСНИО ШТА БИ УРАДИО СА ГРАНИЦОМ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Дрина је наша река, нека тече!

Пекар затекао жену у кревету са комшијом ауто-лимаром, пао му мрак на очи, а онда са неверницом сковао ПАКЛЕНИ ПЛАН!

извор: SrbijaDanas/Foto: SPC/Profimedia

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име