УСТАШЕ НАПАЛЕ СРПСКОГ МИНИСТРА! Пленковић вређао Србе на Божић, А САД ИМ ДАЧИЋ “ОТЕЖАВА ПОМИРЕЊЕ”?!

Хрватско Министарство спољних и европских послова осудило је јуче изјаву српског министра спољних послова Ивице Дачића у којој је критиковао говор премијера Андреја Пленковића на божићном пријему Српског народног већа у Загребу.

Хрватско Министарство тврди да такве Дачићеве изјаве представљају “извртање историје и негирање чињеница чиме се отежава истинско помирење”, преноси Хина.

АМЕРИКА НА ИВИЦИ ВАНРЕДНОГ СТАЊА! Трамп не попушта: Биће зид на граници с Мексиком, ИЛИ НАС НЕЋЕ БИТИ!

Дачић је у изјави за јучерашње београдске Вечерње новости назвао “бестидном” изјаву премијера Пленковића на божићном пријему у СНВ-у да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог хрватског председника Фрање Туђмана, подсећа хрватска агенција.

– Замислите каква је то бестидност да на прослави Божића, међу оно мало Срба што их је остало у Хрватској, изговорите да је Туђманова највреднија оставштина реинтеграција Срба. Само не знам мисли ли Пленковић притом и на оних 220.000 наших несретника из ‘Олује’ – рекао је Дачић.

ПОЧЕЛА ЈЕ КИША, МОЖЕ БИТИ ДА ЈЕ ЛЕДЕНА, ЧУВАЈТЕ СЕ: Мислили сте да је готово? Од ДАНАС НОВА ТУРА СНЕГА у Србији! У недељу сунчано и 5 степени

Хрватско Министарство у саопштењу наводи да том изјавом Дачић “на крајње неприхватљив начин прозива председника хрватске Владе због изјаве о мирној реинтеграцији и процесу помирења”.

Таквом изјавом се, стоји у саопштењу, настављају “злонамерне, тенденциозне и потпуно неутемељене изјаве српских званичника о Хрватској” које Министарство, како истиче, најоштрије осуђује.

ТО СУ НАШИ "ИСТОРИЈСКИ" ПРИЈАТЕЉИ?

Прокупље Онлине 发布于 2019年1月9日周三

– На пријему Српског народног већа поводом православног Божића у Загребу, председник Владе Андреј Пленковић је казао да без истине и суочавања с прошлошћу нема помирења, ни изградње заједничке будућности. Још једном је нагласио да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина председника Фрање Туђмана, јер су тиме спречене бројне нове жртве – наводи Министарство.

Стога, како се тврди у саопштењу, “замена теза министра Дачића показује да Србија нажалост још није спремна да се суочи с властитом прошлошћу, будући да је управо режим српског председника Слободана Милошевића одговоран за повратак етничког чишћења и геноцида у Европи након Другог светског рата, што је јасно утврђено пред меродавним међународним форумима и судовима”.

(ВИДЕО) ШТА ТО ПУТИН ИМА НА РУЦИ? Детаљ на шаци руског председника изазвао ХАОС на друштвеним мрежама!

Из хрватског министарства додају да “онима, који попут министра Дачића, некадашњег сарадника Слободана Милошевића и гласноговорника његове странке, још увек не желе прихватити ту истину, преостају само покушаји извртања историје и негирања чињеница, чиме отежавају истинску помирење”.

Министарство, уз то, у саопштењу тврди да је “војно-редарственом акцијом ”Олуја” ослобођен већи дио окупиране хрватске територије, што је окончало агресију на Хрватску, те су створени предуслови за мирну реинтеграцију окупираних делова хрватског Подунавља”.

Прокупље Онлине 发布于 2019年1月9日周三

– Негирањем тога, Ивица Дачић доводи у питање успешни процес мирне реинтеграције као међународног система утеловљеног у УН, који је темељ за изградњу суживота и помирења – наводи хрватско Министарство, додајући да се “у годинама након рата велики број хрватских Срба одлучио на повратак, а хрватска држава је уложила голема средства да би то омогућила”.

Србија, тврди Министарство, “мора предузети одлучније мере и кораке у суочавању са својом прошлошћу и улогом у агресији на Хрватску и суседне државе”.

– Одлучно суочавање с прошлошћу и конструктиван приступ темељен на истини и правди једини је прави пут за изградњу добросуседских односа и истинско помирење за шта Хрватска још од 1996. пружа руку сарадње – пише у саопштењу хрватског Министарства спољних и европских послова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОК У НИШУ! НАОРУЖАН КАО РАМБО! Полиција зауставила „пежо“, а унутра – ПУШКЕ, ОПТИЧКИ НИШАНИ, МУНИЦИЈА…

Банке заврнуле славину! Забрањени кеш кредити на дуже од…

Лекари из Ниша се боре за живот девојчице повређене у АУТОБУСУ СМРТИ!

(ВИДЕО) ЖИВЕЛИ! ДОДИК ОБЈАСНИО ШТА БИ УРАДИО СА ГРАНИЦОМ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Дрина је наша река, нека тече!

Пекар затекао жену у кревету са комшијом ауто-лимаром, пао му мрак на очи, а онда са неверницом сковао ПАКЛЕНИ ПЛАН!

извор: Tanjug/Informer/Foto: Informer/montaza

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име