Споменици културе из Куршумлије део пројекта „Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије“

Заштита културних добара на подручју Србије је могућа на више начина, а 3Д дигитализација је један од начина да се културна добра учине видљивим. Зато је пројекат “Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије” важан јер ће више значајних дестинација учинити доступним и видљивим.

ПСС Прокупље: Обавезна обнова регистрације пољопривредних газдинстава

Овим се руководила и група ентузијаста са Електронског факултета у Нишу, на челу са проф. др Николом Стојановићем, када је кретала у реализацију целе ове приче.

Богородица

Ни подршка Министарства културе није изостала, те су се тако у 3Д презентацији већ нашла четири непокретна добра из Србије, међу којима су два из Топличког округа, црква Свете Богородице и Иван кула, оба из куршумлијске општине.

СРАМОТА! Овај аутобус блокирао саобраћај 2 дана!!!

Прокупље Онлине 发布于 2019年1月11日周五

Њихов приступ није био уобичајен, јер су користили популарну технологију из видео игара. Историјски и културно вредне објекте су представили као фото-реалистичну сцену у 3Д простору, а посетиоцима портала понудили да се кроз ту сцену слободно крећу. Док посматрају старе и важне објекте, посетиоци могу да чују или прочитају причу о томе где је, ко и када саградио ове, не тако познате, али вредне старине.

Иван Кула

-У време када говоримо о културном туризму и желимо да људи боље упознају нашу земљу, добро је да понудимо лепу слику Србије. Историјске споменике на начин како их је тешко видети, из свих углова, уз одговарајућа објашњења. Мапирање споменика културе умногоме ће помоћи њиховом очувању и ревитализацији. Ово је начин да се споменици приближе људима, како би их некада и посетили, рекла је археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић, која је била део овог тима.

(ФОТО) ШТА ЈЕ ИСТИНА: Да ли је заиста село БАЦЕ КОД ПРОКУПЉА ЗАТРПАНО СНЕГОМ и да ли нико не чисти?

Она је нагласила да је на подручју југоисточне Србије ситуација посебно осетљива, јер је то простор са великим бројем значајних споменика који нису доступни широј јавности, а да дигитализација свакако значи корак напред, у свим, па и у области заштите и презентације културних добара.

Сви они који желе да на овај начин упознају културна добра Србије, могу да посете веб портал Србија3Д@гмаил.цом, где ће наћи и све информације о дигитализованим објектима на српском и енглеском језику.

(ProkupljeOnline.com)

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име