(ФОТО) ТРАДИЦИЈА ДУГА ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА

Објекат Дома ученика средњих школа Прокупље саграђен је пре више од 50 година и од тада је имао различите али врло блиске намене и делатности, сличне садашњој. 

Од 1960. године установа постаје Интернат при Центру за образовање кадрова у пољопривреди. Иако је капацитет био од 50-60 васпитанаика у њему је врло често било и до 147 васпитаника. Интернат је имао само два васпитача који су обављали све послове у дому, а један од њих, Дабић Драгољуб, постављен је за управника ( као васпитач дошао је 1953. а управник је био до 1993. године).

У раду дома се могу одредити 4 периода :
1. Од 1960. до 1964. године када имамо успон, развитак, ширење,
2. Од 1965. до 1969. када настаје стагнација и назадовање,
3. Од 1970. до 1977. када настаје безнађе и
4. Од 1975. до 1979. финансирање је из Републике.

Интернат је функционисао тако што се исхране васпитаника финансирала из уплата, а лични дохоци запослених и материјални трошкови су добијени од оснивача СО Прокупље. Таква ситуација била је све до 1993. године када се мења начин финансирања и назив дома у данашњи, Дом ученика средњих школа. Дом ученика је полако, са ширењем града улазио у састав градског живота и сам је растао и обогаћивао се свих ових година.

Последњих неколико година Дом је у потпуности реновиран. Изграђена су два нова спрата, промењен је комплетан инвентар, адаптирана је ТВ сала, опремљена теретана, формиран  рачунарски клуб од десет компјутера са интернет конекцијом, библиотека која поседује све лектире потребне ученицима, као и ширу литературу и одговарајуће енциклопедије и речнике, које ученици могу користити у припреми за наставу.

Данас је то модерна васпитно-образовна установа у којој се обезбеђују смештај, исхрана, услови за учење, васпитни рад, културни, забавни и спортски живот, као и друге заједничке потребе ученика  који  похађају  школу  ван  места сталног боравка (Лесковац, Грделица, Владичин Хан, околина Прокупља). Завршена је изградња новог ђачког ресторана са модерном кухињом која испуњава HCCP и SRPS ISO 9001:2008 стандарде. Изграђени су спортски терени ( кошарка, рукомет, одбојка, тенис, мали фудбал) Као једина установа оваквог типа у Топличком региону Дом представља репрезентативно место које кроз програмске циљеве и задатке обезбеђује васпитни рад, повољне услове за здрав и хигијенски живот ученика, правилну и разноврснуисхрану и безбедност ученика и објекта.

Дом је једна велика породица,  са станарима из целе југоисточне Србије. Особље и васпитачи Дома воде бригу о 145 ученика и двадесетак студенат Високе пољопривредно-прехрамбене школе стуковних студија који су на исхрани. Труде се да стално унапређују услове становања како би они били на завидном нивоу. Резултат ангажованости и заинтересованости самих ученика јесу њихов успех  у школи, као и бројне награде које су наши ученици освајали.

Са поносом вас обавештавамо да ове, 2019. године обележавамо важан јубилеј-шездесет година постојања.

(ProkupljeOnline.com / promo)

1 КОМЕНТАР

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име