Одличан квалитет пољопривредног земљишта у Прокупљу и Топлици!

Стручњаци Института за земљиште из Београда данас су презентовали резултате студије “Процена наводњавања појединих пољопривредних култура на подручју Топличког округа, са акцентом на квалитет воде за наводњавање и на хемијске и физичке особине земљишта”, које је спроведено у другој половини прошле године.

“Сретењски сусрети” следеће недеље у Дому културе

Директор Института за земљиште, Милан Здравковић, рекао је да је ово истраживање спроводено уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и локалних самоуправа Топличког округа.

О самом истраживању и његовим резултатима говорили су проф. др Радмила Пивић, мр Мирјана Здравковић и мр Зоран Динић.

-Само истраживање спроведено је на 25 локација у све четири општине Топличког округа. На парцелама где су извршена истраживања, власници су добили хемијске и физичке резултате, са препоруком како и на који начин да побољшају квалитет својих парцела ради веће производње и квалитета пољопривредних производа, изјавила је Радмила Пивић и препоручила свим пољопривредницима да пре садње било које пољопривредне културе, дају земљиште на анализу.

Иницијатива за формирање добровољних ватрогасних друштава

На питање коју би оцену на скали од један до пет дали пољопривредном земљишту у Прокупљу и у другим општинама Топличког округа, стручњаци су одговорили-4,8.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да пољопривредна производња увек почиње од земље.

-Земљиште је необновљив природни ресурс за производњу хране. Деловањем човека, пољопривредно земљиште се, услед изградње инфраструктурних и стамбених објеката, неадекватном употребом минералних ђубрива, заштитних средстава, неадекватном обрадом и употребом неквалитетних вода за наводњавање, из године у годину смањује. Наша је обавеза да сачувамо пољопривредно земљиште за будуће генерације, рекао је Пауновић и додао да ће резултати до којих су дошли стручњаци Института за земљиште бити путоказ како да се побољша квалитет земљишта и вода за наводњавање ради квалитетније, здраве и безбедне производње хране.

Са седнице Градског већа: У Прокупљу спомен-обележје у знак захвалности руском народу за помоћ током НАТО агресије

Он је посебно истакао значај препорука које су дате на крају ове студије, из разлога што без примене научних достигнућа, нових технологија и знања нема тржишно одрживе производње хране.

На презентацији резултата истраживања, на којем су присуствовали стручњаци за пољопривреду из Градске управе у Прокупљу, Пољопривредне стручне службе, Одељења за пољопривреду у Блацу, Житорађи и Куршумлији, као и многи пољопривредници прокупачких и блачких села, били су изложени органски производи Љубинка Васиљевића из села Горња Речица код Прокупља.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КУД „Абрашевић“ уписује нове чланове

Ниво Топлице низак за ово доба године

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here