ДАНАС СЛАВИМО СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА! Какав ветар дува, ТАКВА ЋЕ НАМ БИТИ ГОДИНА!

Српска православна црква и верници славе данас Света Три јерарха – Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Празник је, у њихову част, установљен 1076. године и то 30. јануара по старом, или 12. фебруара по новом календару.

Света Три јерарха у нашем народу се славе као крсна слава, а славе је и многи манастири и цркве као своју славу. Такође, они имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар.

Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као Богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако и назван.

Сваки светац имао је своје присталице, те се тако поделише на три табора: василијевце, григоријанце и јовановце.

Празник је настао у 11. веку за време византијског цара Алексија Комнина, након што је расправа о томе ко је од ова три светитеља највећи, која је претила озбиљној подели у народу и Цркви.

Спор је био решен у корист Цркве тако што су се ова три светитеља јавила евхаитском епископу Јовану рекавши му: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа у нама нема противрјечно, нити има међу нама првог ни другог“.

Светитељи још посаветоваше епископа Јована да им он напише заједничку службу и одреди један заједнички дан празника.

Према веровањима, Света три јерарха штите народ и животиње од злих ветрова и мразева. По томе какви ветрови буду дували на данашњи дан, како се верује, може да се прогнозира какво ће бити време током године.

Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, северац доноси лошу годину с хладним временом.

Источни ветар доноси несташице, а западни благодет, бар што се тиче рибе и млека. И ако ветра нема – добро је, чека нас весела и богата година.

Чобани у појединим крајевима Србије окупљају се на данашњи дан и свирају фрулу.

извор: informer.rs

фото: Printscreen You Tube/TV Hram

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here