Обука за резервисте за оне који нису служили војни рок у Војсци Србије

Грађани Топличког округа, Прокупља и осталих топличких општина, који нису служили војни рок у Војсци Србије, убудуће ће морати да прођу обуку за резервисте која је већ почела да се примењује широм Србије, саопштили су из Регионалног центра Министарства одбране у Нишу.

На ово их обавезује Закон о војној, радној и материјалној обавези према којем се сва лица која су напунила 30 година живота преводе у резервни састав, без обзира на то да ли су служила војни рок или нису.

ЈКП „Хамеум“ наставило са украшавањем Спомен-парка “Гвозденом пуку”

-Обука се врши у групама, и то у два дела, које зависно од специјалности, трају петнаестак дана, кажу у Министарству одбране.
Војна обавеза важи за лица до 65 година старости, а законска одредба о новом начину попуњавања резервног састава уведена је 2011. Године, када је служење војног рока постало добровољно.

Према овом Закону, сваки мушкарац када напуни 30 година се преводи у резервисте, без обзира на то да ли је служио војни рок с оружјем, био на цивилној служби или није служио уопште војни рок.

Техничка школа “15. мај”: Учили о саобраћају од полицијских службеника

Закон такође предвиђа да се резервисти који нису служили војни рок са оружјем позивају на војну обавезу, али не прецизира да ли су то они који су служили цивилно или нису уопште служили војску.

Поред овога, на предлог Министарства одбране, средњошколци у Србији поново ће након 27 година имати наставу из области одбране и безбедности, али то неће бити посебан предмет, већ ће се ученици о улози Војске Србије и сродним вештинама упознати кроз четири факултативна часа, наводе из Министарства просвете.

У Неготин по бодове

Теме које ће се у оквиру ове наставе обрађивати су: улога и задаци Војске Србије, војна обавеза, како постати официр Војске Србије и професионални војник, цивилна заштита, бојни отрови, а предвиђена је и посета командама, јединицама и установама Војске Србије, у оквиру предавања о тактичко-техничким зборовима.

Предавања су предвиђена за ученике четвртог разреда и биће реализована на часовима одељенског старешине и држаће их одељенске старешине, уз стручну помоћ представника Министарства одбране и резервних војних старешина, наводе у Министарству просвете.

Према њиховим речима, ово је добро јер ће се ученици ближе упознати са законским обавезама, правима и могућностима које нуди систем одбране, развити свест о потреби одбране земље и неговати традиционалне вредности и патриотска осећања.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Концерт за Прокупчане у Дому културе

Расписан јавни позив за финансирање вантелесне оплодње

Представници Града Прокупља у Горњој и Доњој Стражави: Мештани села сами да изаберу која ће улица да се асфалтира

ПСС Прокупље: Након резидбе треба извршити зимско прскање

Планинарско–скијашки клуб Прокупље расадник младих планинара, скијаша и еколога

Годишњица Топличког устанка обележена и у Обилићу и Мачковцу

За недељу дана рођено 13 беба

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име